Michal Bílek slaví padesátiny. Jako hráč uspěl, v roli trenéra neměl podporu

Byl zřejmě nejkritizovanějším trenérem českého národního týmu, vždyť ho i fanoušci z fotbalových stadionů dost často hlasitým skandováním vyháněli. Přitom ještě před lety jeho jméno vyvolávali s nadšením a nejvyšším uznáním. Michal Bílek dnes slaví 50. narozeniny.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bývalý reprezentační trenér Michal Bílek dnes slaví 50. narozeniny

Bývalý reprezentační trenér Michal Bílek dnes slaví 50. narozeniny | Foto: Filip Jandourek

Nejen pokutové, ale i přímé kopy - to byly díky technice Michala Bílka speciality sparťanského záložníka. V národním týmu to obojí ukázal v důležitém kvalifikačním utkání proti Portugalsku. K účasti na mistrovství světa v Itálii 1990 přiblížil Bílek československý tým nejdřív proměněnou penaltou a pak druhým gólem z přímého kopu.

Také na samotném šampionátu patřil Michal Bílek do základní sestavy, dal dvě branky a přispěl k postupu do čtvrtfinále.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hráčkskou i trenérskou kariéru padesátníka Michala Bílka připomněl reportér ČRo Jan Suchan

Mezi nejlepších 8 mužstev dovedl už samostatnou českou reprezentaci také coby trenér - na mistrovství Evropy 2012.

„Postup z baráže a samotný turnaj, čtvrtfinále Eura, byly obrovské úspěchy. Byť některé přípravné zápasy nám nevyšly. Ale ty jsem vždy pojal tak, že je třeba dát příležitost dalším hráčům,“ vysvětloval bývalý trenér.

V přípravných duelech se Čechům pod vedením Fotbalisty roku 1989 nedařilo, prohráli v nich například s Norskem, Finskem, Skotskem, ale i Ázerbájdžánem. Michal Bílek navíc týmu za čtyři roky nevtiskl žádnou výraznou herní tvář, a tak dost zápasil s nepřízní médií i publika.

Michal Bílek | Foto: Český rozhlas

„Když vnímáte tu atmosféru na stadionu, kdy je jednoznačné, že většina fotbalového národa je ráda, že u týmu končím. Podporu jsem během svého působení neměl, někdy jsem byl vnímán jako nepřítel českého fotbalu číslo 1,“ říkal Michal Bílek po své rezignaci na post reprezentačního trenéra po nezvládnuté kvalifikaci na loňský světový šampionát.

Jeho svěřenci k němu měli naprosto rozdílný vztah než fanoušci, oceňovali totiž jeho přátelskost a férovost. „Chtěl bych mu poděkovat za pěkné čtyři roky. Dovedl Česko do čtvrtfinále ME, což je obrovský úspěch,“ vyzdvihl trenéra kapitán Tomáš Rosický.

Další úspěchy získal Michal Bílek už předtím na klubové scéně. Jako první a do loňska poslední trenér vyhrál v jedné sezoně českou ligu i domácí pohár, se Spartou se mu to povedlo v roce 2007. Dnes je bývalému reprezentačnímu záložníkovi i trenérovi 50 let.

Jan Suchan, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme