Dcera je plnoletá a vyhodili ji ze školy, můžu přestat platit alimenty? NEMŮŽETE!

8. duben 2015
Žurnál servis

Na Žurnál servis se obrátil posluchač, který má osmnáctiletou dceru a měsíčně jí posílá na účet výživné. Dívku ovšem v pololetí vyhodili ze střední školy, a ona je teď neznámo kde a těhotná. Našeho posluchače proto zajímá, jestli jí musí dál platit alimenty – přece jen, už nestuduje... Radil nám advokát Jan Černý.

Obecně platí, že osmnáctý rok věku není žádný mezník: rodič má vůči dítěti vyživovací povinnost, i když už je plnoleté. „Důležitá je schopnost sám se živit. Pokud například dítě studuje vysokou školu, má nárok na výživné i dlouho po 18. roce věku. A pozor... rodič se v takovém případě nemůže odvolávat ani na to, že si student přivydělává brigádami. S takovým argumentem by neuspěl,“ upozorňuje Černý.


Jako příklad uvedu to, kdy dítě studuje už několikátou vysokou školu, aniž by jedinou dokončil: prostě se mu studentský život líbí a upřednostňuje ho před pracovním. Tak takový potomek nemůže výživné nárokovat.

Na druhou stranu, ani v případě, že dítě je studentem, nemá vždycky nárok na výživné – a to v případě, že by to bylo v rozporu s dobrými mravy.

„A jsou dokonce i případy, kdy dítě ani nestuduje, ani nepracuje, a chce jenom dál požívat výhod pravidelného příjmu ve formě výživného. A to je zřejmě případ dcery vašeho posluchače,“ konstatuje advokát.

Roli může hrát i to, že je dívka těhotná: živit by ji totiž měl někdo úplně jiný, než její rodiče. „V každém případě by se měla dcera posluchače postarat o výživné pro sebe a své dítě, které se jí narodí, od otce dítěte,“ upozorňuje Černý a dodává, že pokud jí bude platit výživné partner, nemůže rozhodně požadovat alimenty od svých rodičů.

Otec by měl dát věc co nejdřív k soudu

Špatnou zprávou pro našeho posluchače nicméně je, že samotný fakt, že dcera přestala studovat a čeká dítě, ho nezbavuje povinnosti stanovené alimenty dále platit.

„Nelze ukončit vyplácení výživného z vlastní vůle. A pokud tak někdo učiní, vystavuje se riziku, že u něho za čas zazvoní exekutor," varuje advokát.

O tom, že dcera už nemá na alimenty nárok, musí rozhodnout soud. „V případě vašeho posluchače jsem přesvědčen, že ho povinnosti platit dále výživné zprostí. Doporučuji neotálet dále s tímto krokem, protože spotřebované výživné, nebo chcete-li vyplacené výživné, se nevrací,“ uzavírá právník.

autor: Karolína Procházková
Spustit audio