Radnice v Hradci se mění na kulturní centrum. Přestavba přinesla překvapení

13. duben 2015

Bývalá služebna městské policie se změní na galerii, kancelář městského architekta zase zaplní kolejiště a kabina strojvedoucího. Takovými změnami teď prochází stará radnice v centru Jindřichova Hradce. Vzniká zde kulturní centrum.

Rekonstrukce začala loni v létě výměnou oken a obnovou fasády. Poté práce pokračovaly uvnitř. Dělníci také objevili historické malby, které odborníci restaurovali.

„Celá rekonstrukce byla hodně technicky náročná, protože objekt pochází z 15. století, přičemž dvakrát vyhořel a byl mnohokrát přestavován. A každá tahle přestavba tam vnesla mnoho svých technických řešení, o nichž předem nikdo nevěděl. Postupně jsme je odhalovali, čekala nás řada překvapení,“ popsal architekt Petr Vlášek.

Náklady činí přes dvacet milionů korun. V budově, která dříve sloužila jako sídlo starostů, bude nově umělecká galerie, obřadní síň a stálá expozice věnovaná jindřichohradecké úzkokolejce i správě města.

I když se stavba oproti původnímu plánu o něco opozdila, na turistickou sezonu by se radnice měla návštěvníkům otevřít, a to v druhé polovině června. Do budovy budou mít přístup i hůře pohybliví lidé, město nechalo v zadní části postavit výtah.

autor: hoch
Spustit audio