Brzy se budete toulat po Krkonoších podle nových informačních tabulí

17. duben 2015

Správa Krkonošského národního parku po 30 letech mění a zjednodušuje informační panely pro turisty. Teď je dokončují truhláři. Ty současné na území Krkonošského národního parku už nevyhovují dnešním trendům. Šest naučných stezek v nejvyšších českých horách se tak před začátkem turistické sezóny dočká nových dřevěných informačních panelů, které budou mít sjednocený vzhled.

Traktory a nákladní auta navážejí dřevo, které truhláři ukládají a nechávají vyschnout.

"Jeden centimetr dřeva schne zhruba jeden rok. Tedy fošny o síle 4 centimetry schnou čtyři roky", vysvětluje vedoucí dřevovýroby ve Svobodě nad Úpou Luboš Bím.

Na výrobu informačních panelů se používá dostatečně vyschlé smrkoví dřevo: "Při řezu se dřevo zhruba zpracuje, jde do další dílny kde je vlastní strojovna. Dřevo se ohobluje, protáhne, popřípadě slepí do spárovek a ty se pak dál zpracovávají. Připravuje se na brusce. Konečná fáze je spárovka, která jde na gravírovací mašinu.

Ta vyfrézuje pozadovaný motiv, mapu nebo nějaký nápis. A potom už přichází na řadu barvení.

"Vyfrézované drážky se nejdříve vybarví barvou, která tam má být. Tedy bílou, zelenou nebo žlutou. Často se také používá černá barva aby se zvýraznily kontury", vysvětluje Pavel Vodičky, který právě vybarvuje znak Krkonošského národního parku.

Dílna dřevovýroby Správy KRNAP dokončuje výrobu nových panelů šesti naučných stezek.

Deska se musí opět přebrousit a celkem třikrát nalakovat

Hotová deska schne při teplotě okolo 20 stupňu Celsia celkem čtyři dny. Následně je připravena na instalaci v terénu. Informační cedule musí být odolné proti náročným meteorologickým horským podmínkám.

Podle Radka Drahného z Krkonošského národního parku se letos vyměná téměř polovina naučných panelů. Všechny budou mít jednotný vzhled a budou obsahovat základní a stručné informace: "Obsahem je text, který popisuje danou zajímavost, potom obrázek a také povinné prvky, jako jsou SOS kontakty, tedy kontakty pro případ nouze. Dalším povinným prvkem jsou otázky. Najdete tu otázku, která vás motivuje jít k dalšímu panelu, kde najdete odpověď".

Dílna dřevovýroby Správy KRNAP dokončuje výrobu nových panelů šesti naučných stezek.

Nové infopanely dostanou naučné stezky: Černohorské rašeliniště, Rýchory, Krkonošská tundra, Labský důl, Slezská stezka a Čertova strouha.

Čtěte také


Zvětšit mapu
Spustit audio