Brněnské restaurace otevřely předzahrádky. Povolení vyřizují i tři měsíce

Začátkem dubna postavili provozovatelé restaurací v Česku před svými restauracemi takzvané předzahrádky. Desítky těchto venkovních posezení na ulicích už lákají také zákazníky v Brně. Získat povolení k takové stavbě je ale poměrně složité. Vyřízení může trvat klidně i tři měsíce.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dívka s notebookem sedí v kavárně s vodou s kohoutku. Když ji číšník zdvořile upozorní, že nejsou internetová kavárna, během několika minut najde v dosahu první WiFi a počne postovat jízlivé poznámky o tom, jak byla vyhozena. Nebezpečí je na světě

Dívka s notebookem sedí v kavárně s vodou s kohoutku. Když ji číšník zdvořile upozorní, že nejsou internetová kavárna, během několika minut najde v dosahu první WiFi a počne postovat jízlivé poznámky o tom, jak byla vyhozena. Nebezpečí je na světě | Foto: oficiální Facebook komunity Scuk

Největší brněnská část Brno-střed, kde je zahrádek tradičně nejvíc, už schválila asi 50 žádostí. Mnohem větší nápor však úředníci čekají od května. Loni vydali celkem asi 170 povolení a podle radnice se předzahrádek do historického centra města o moc víc ani nemůže vejít.

Pravidla pro jejich stavbu jsou navíc velice přísná. Kromě zabezpečení dostatečného průchodu se k předzahrádkám vyjadřují třeba i památkáři.

Pražské restaurace odstranily z předzahrádek podesty. Zakázali je památkáři

Číst článek

Restauratérům nejvíc vadí rozsáhlá byrokracie, než vůbec dostanou povolení k postavení předzahrádky. Třeba provoznímu tří brněnských restaurací Robertu Smejkalovi zabralo získání jednoho povolení na Jakubském náměstí téměř tři měsíce.

„Žádali jsme, aby se to zjednodušilo, je to složité. A hlavně ta nejistota, jestli ji vůbec budeme mít,“ říká k tomu Smejkal.

Brňané mají v naprosté většině na předzahrádky pozitivní názor. Také strážníci řeší spíš stížnosti jen na hluk, a to až ve večerních a nočních hodinách. Mimo historické centrum je provoz na zahrádkách proto povolen jen do desáté večer, v centru pak do půlnoci.

Tomáš Jelen, msk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme