Za vyhrožování únosem letadla dostal Rus 2,5 roku. Podle soudu nešlo o zločin

Za pokus o únos letadla a vyhrožování posádce výbuchem stráví Jevgenij Rothstein (dříve Dogajev) 2 a půl roku za mřížemi. Podle pražského městského soudu šlo o přečin a uložil proto nižší trest. Rozsudek zatím není pravomocný a lze se proti němu odvolat.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Odsouzený Jevgenij Dogajev (vlevo) vyhrožoval posádce výbuchem letadla. Na snímku s obhájcem Adamem Černým

Odsouzený Jevgenij Dogajev (vlevo) vyhrožoval posádce výbuchem letadla. Na snímku s obhájcem Adamem Černým | Zdroj: ČTK

Podle obžaloby chtěl Rothstein získat kontrolu nad letadlem. Hrozilo mu, že stráví ve vězení až 15 let. Pražský městský soud ale původní klasifikaci zločin ohrožení bezpečnosti vzdušného dopravního prostředku a civilního plavidla změnil na mírnější přečin.

„Byl uznán vinným pouze přečinem ohrožením bezpečnosti vzdušného dopravního prostředku a civilního plavidla podle nového Trestního zákoníku,“ vysvětlila mluvčí pražského městského soudu Markéta Puci.

Za podnapilý výstup proto dostal Rus mírnější sazbu 2 a půl roku. Soud ale zároveň rozhodl o tom, že Rothstein zůstane zatím ve vazbě.

Důvodem je to, že v minulosti dvakrát v Česku složil kauci, ale pak odjel do Velké Británie. Muž ve vazbě strávil 27 měsíců, ze zbytku zatím nepravomocného trestu by mu tak zbývaly tři měsíce vězení. Jeho obhájce Adam Černý i hned podal proti rozhodnutí stížnost. Vazbou se tak bude zabývat pražský vrchní soud.

Silvestrovský výlet do Švýcarska skončil v Praze

Jevgenij Rothstein ohrozil v roce 2006 bezpečnost letadla, které mířilo z Moskvy do Ženevy, když silně podnapilý vyhrožoval posádce, že letadlo vybuchne. Stroj musel po incidentu nouzově přistát v Praze.

Tehdy dvaatřicetiletý bankéř a bývalý fotbalista Dynama Moskva letěl s rodinou na silvestrovské oslavy do Švýcarska. Domáhal se prý přistání v Káhiře, chtěl se dostat do pilotní kabiny a vyvolal rvačku.

Muž naopak odmítal, že by chtěl stroj ovládnout. Hájil se tím, že byl silně opilý a řešil problém s letuškou. Posádce s dalšími cestujícími se ho podařilo zneškodnit, pak skončil v rukou české policie.

ČTK, Tereza Chlubná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme