Dědička módní značky Nina Ricci půjde na rok do vězení kvůli daňovým podvodům

Arlette Ricci, vnučka Niny Ricci a dědička stejnojmenné módní značky, půjde na rok do vězení. Francouzský soud jí uznal vinnou z daňových podvodů a praní špinavých peněz. Třiasedmdesátiletá Francouzka podle verdiktu ukrývala miliony eur na kontech banky HSBC. Tu francouzská justice vyšetřuje kvůli podezření, že klientům pomáhala vyhýbat se placení daní v domovských zemích.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jean-Marc Fedida, právní zástupce Arlette Ricci, která byla za daňové podvody odsouzena k jednomu roku vězení a obrovské pokutě

Jean-Marc Fedida, právní zástupce Arlette Ricci, která byla za daňové podvody odsouzena k jednomu roku vězení a obrovské pokutě | Zdroj: Reuters

Soud Ricci uložil celkem tři roky vězení, z toho dva podmíněně. Kromě toho má Arlette Ricci zaplatit pokutu milion euro, tedy zhruba 27 a půl milionů korun, a doplatit daně.

Podle agentury AP jí také bude zabaven majetek v hodnotě čtyř milionů eur, tedy asi 110 milionů korun. Její právník zatím neřekl, jestli se Ricci proti rozsudku odvolá.

Dědička značky Nina Ricci je první významnou osobností, kterou justice odsoudila v souvislosti s aktivitami banky HSBC.

'Swissleaks'

Švýcarskou větev britské banky HSBC vyšetřuje francouzská justice už několik let. Její bývalý zaměstnanec nelegálně získal data o klientech a jejich účtech a v roce 2008 je předal francouzským úřadům. Ty pak postoupily informace vládám dalších zemí, ze kterých pocházejí klienti banky.

Ústav měl dlouhá léta pomáhat movitým lidem schovat peníze tak, aby se vyhnuli placení daní. Černá konta prý patřila nejen celebritám, ale taky politikům nebo zločincům, včetně obchodníků se zbraněmi.

HSBC | Foto: HSBC Bank

Podle Mezinárodního sdružení investigativních novinářů byla mezi klienty banky také asi desítka Čechů.

Rozsah takzvané kauzy Swissleaks dobře ilustruje fakt, že banku vyšetřují nejen ve Francii, ale také ve Spojených státech, Austrálii, Belgii a Argentině.

HSBC v souvislosti se svou švýcarskou větví připustila, že právě tato pobočka měla nižší standard než mateřská společnost.

Britský Guardian před časem upozornil na to, že klienti švýcarské HSBC mohli vybírat z účtů velké sumy v cizích měnách a že je zaměstnanci banky lákali na možnost vyhnout se placení daní.

HSBC je první bankou, která už v minulosti přiznala, že se podílela na praní špinavých peněz. Koncem roku 2012 souhlasila, že zaplatí rekordní pokutu téměř 2 miliardy dolarů.

Banka HSBC vedla podle novinářů černá konta a kryla daňové úniky | Foto: Reuters

Tea Veseláková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme