Personál královny ve Windsoru možná bude protestovat. Chce víc peněz

V Británii se možná schyluje k vůbec první protestní akci královského personálu. Dnes naposledy můžou hlasovat zaměstnanci královského zámku Windsor u Londýna o tom, jestli se k protestu uchýlí. Spor se vede o výši platů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tisíc let stará pevnost Windsor Castle přestavěná na královský palác.

Tisíc let stará pevnost Windsor Castle přestavěná na královský palác. | Foto: licence Creative Commons 3.0 Unported, David Iliff

Ještě nikdy v britské historii se nestalo, že by se královský personál organizovaný v odborech odhodlal ke koordinované protestní akci.

Zaměstnancům windsorského zámku došla trpělivost ohledně způsobu odměňování na hranici životního minima.

Z 200 zaměstnanců se 120 z nich hlásí k odborovému sdružení PCS. Pokud protestní akci odhlasují, nepůjde prý ale vysloveně o stávku.

Přehrát

00:00 / 00:00

V britské historii se ještě nikdy nestalo, že by se královský personál chystal ke koordinované protestní akci

V případě, že protest proběhne, půjde nejspíš o přerušení neplacené práce navíc, kdy zaměstnanci například provádí turisty po Windsoru, poskytují tlumočnické služby nebo zajišťují první pomoc. To vše dělají nad rámec svých pracovních povinností bez nároku na odměnu.

Royal Collection Trust, což je instituce zodpovědná za chod rezidencí Alžběty II., zdůrazňuje, že jde o dobrovolnou činnost zaměstnanců. Odbory ale nesouhlasí, prý se to očekává automaticky.

Obě strany sporu vidí problém jinak. Podle zaměstnavatele personál dostává víc, než je regionální průměrná mzda nad úrovní životního minima.

Kromě toho se zaměstnanci Windsoru těší dalším benefitům, jako je oběd zdarma nebo příspěvky na penzi. Personál má prý také nárok na každoroční zvýšení platu o dvě a půl procenta v závislosti na svých výkonech.

Odborový svaz PCS, který mimochodem tvrdí, že časový soulad sporu s konáním parlamentních voleb je čistě náhodný, si ale myslí, že by královna měla jít příkladem a zajistit svým zaměstnancům důstojné živobytí.

Základní plat začínajícího zaměstnance královského zámku je 14 400 liber ročně, což je na tamní podmínky opravdu málo.

Ještě dál jdou ve své kritice odpůrci monarchie. Podle sdružení Republic je přístup panovnice, která dostává ročně na veřejných dotacích 300 milionů liber, pohrdáním zaměstnanci.

Jiří Hošek, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme