Oldřich Kužílek: Pravolevá polévka

14. duben 2015
Glosa

V naší politické polévce se nevyznám. Uvědomil jsem si to, když jsem se nečekaně zamyslel nad pojmy pravice a levice.

Všimli jste si, že v češtině, ale i v ostatních evropských jazycích, je pravice jazykově spojena se správností, pravdou, nápravou? A naopak levice s úlevou, levotou, lží? Není to hodnotový soud o politice. Je to cosi hlubšího.

Začal jsem si být nejistý, co je pravda a co lež, když se předseda vlády vyjádřil k nápadu prezidenta Zemana mávat z tribuny moskevského mauzolea vojenské přehlídce spolu s Kimem a Putinem. Podle něj to neznamená „že bychom jakýmkoli způsobem zpochybnili jednotný postoj všech zemí Evropské unie a Severoatlantické aliance k ukrajinské krizi,“.

Tomu fakt nerozumím – už jen úvahy o cestě jednotný postoj zpochybnily. Premiérův výrok je tedy nepravda, ale nepravda diplomatická, abrakadabra, kouzlo, které vyřčením slov magicky mění realitu.

Podobné výroky mají i jiní politici. Ministr financí popřel, že státní podpora biopaliv je pro něj výhodná, protože „Preol, firma Agrofertu, jako výrobce nedostává žádné dotace. Ty jsou určeny pro dopravce, distributory a konečné zákazníky, kteří tankují na stanicích biopaliva“, řekl. Jenomže, abrakadabra, přece pokud je produkt dotovaný, znamená to snadnější odbyt.

Pochopil jsem, že člověk má dvě stránky, obě stejně přirozené a oprávněné. Jednou je božská snaha dělat věci správně, pravdivě, opravdově, chyby podle práva napravit, závady opravit, případně někoho popravit. Tedy pravice. Jenže je zároveň tvorem pozemským, smrtelným, křehkým. Ve shonu světa si musí ulevit, slevit ze svých nároků, nakupovat levněji, případně získat něco za pomoci levárny. Po zimě přichází obleva a s ní teprve začíná život zase rašit a kvést. Tedy levice.

I v jiných jazycích to spojení najdeme. Němec má recht, což je pravda, vpravo i právo, a ještě k tomu přidá rechnen neboli počítat. Lež je lüge, podobně jako linke, neboli levý. V angličtině left a lie, což je lhát, ale i ležet, tedy povalovat se, a naproti tomu right jako pravý a vpravo, ale i pravda, právo a správně.

Již staré národy věděly, že máme levou i pravou stránku, a jejich spojení tvoří člověka. Pracovat a ulevit si. Pravičák řekne: úleva spočívá v nápravě. Levičák mu oponuje: náprava spočívá v úlevě. Tak kdo má pravdu?

autor: Oldřich Kužílek
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.