Rada bezpečnosti OSN bude hlasovat o zbrojním embargu proti jemenským povstalcům

V jemenském Adenu se stále svádějí tvrdé boje mezi stoupenci sesazeného prezidenta Hádího a šíitskými povstalci. Těm se ani po čtyřech týdnech nepodařilo strategický přístav dobýt. Ze země se zatím snaží dostat tisíce cizinců, mezi nimi i několik desítek Čechů. O situaci na jihu Arabského poloostrova bude dnes jednat i Rada bezpečnosti OSN.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V Jemenu se stále bojuje. Jordánsko navrhuje RB OSN uvalit zbrojní embargo na šíitské Húsie a jejich spojence z řad vojáků věrných bývalému prezidentu Sálihovi

V Jemenu se stále bojuje. Jordánsko navrhuje RB OSN uvalit zbrojní embargo na šíitské Húsie a jejich spojence z řad vojáků věrných bývalému prezidentu Sálihovi | Zdroj: Reuters

Povstalci z řad šíitských Húsiů ovládají velkou část země, ale Aden se jim stále nedaří dostat pod kontrolu. Mohou za to hlavně nálety ze strany koalice arabských zemí, které podporují svrženého prezidenta Hádího.

Zdá se však, že bez nějaké rozsáhlejší pozemní ofenzivy nebude možné povstalce porazit. Do takové ofenzivy se ale arabským zemím bez pomoci Pákistánu, kterou nemají, zřejmě moc nechce.

Na druhé straně to podle vývoje v posledních týdnech vypadá, že ani Húsiové nemají dost sil na to, aby situaci zvrátili definitivně na svou stranu.

Uprostřed bojů je lapeno několik milionů civilistů. Zejména v Adenu je humanitární situace velmi špatná, i když aktuálních informací přímo z místa je jen málo.

Jemen se dnes znovu dostane i na jednání Rady bezpečnosti OSN. Na stole je návrh vypracovaný Jordánskem a státy z Arabského poloostrova, kteří chtějí uvalit na šíitské Húsie a jejich spojence z řad vojáků věrných bývalému prezidentu Sálihovi zbrojní embargo.

Otázka ale je, jak se k situaci postaví Rusko, které při vyjednávání neúspěšně žádalo o to, aby text rezoluce obsahoval i výzvu k okamžitému příměří, a hlavně o to, aby se zbrojní embargo vztahovalo i na vojáky nedávno svrženého prezidenta Hádího.

Írán, který v konfliktu stojí spíš na straně povstalců, pak vyzval znesvářené strany k jednání a nabídl pomoc s vytvářením nové vlády. Arabské státy to ostře odmítají a staví se obecně proti jakémukoli posilování role Íránu na poloostrově.

Podle odhadů OSN zemřelo dosud v konfliktu asi 600 lidí.

Na evakuaci čeká přes 30 Čechů

Ze země se zatím snaží dostat tisíce cizinců, mezi nimi i několik desítek Čechů. První pětice je už na cestě do vlasti, na evakuaci ostatních spolupracuje české ministerstvo zahraničí s Evropskou unií a řadou humanitárních organizací.

„Snažíme se koordinovat naše akce v rámci Evropské unie. Vedle toho se snažíme koordinovat naši činnost s ostatními státy Visegrádské čtyřky. Z mezinárodních organizací jsme v nejužším kontaktu s Mezinárodní organizací pro migraci, která v tom teritoriu pracuje asi nejintenzivněji. Co se týče států, s žádostí o pomoc jsme se obrátili na Čínu, Indii, Rusko i Jižní Koreu,“ řekl Českému rozhlasu Rudolf Jindrák z ministerstva zahraničí.

„Evidujeme 36 osob. Konkrétně 32 osob v Saná a čtyři osoby v Adenu. Nejedná se jen o české občany, ale i o jejich přímé příbuzné, manžele, manželky a děti,“ dodal Jindrák.

Vojenská situace v Jemenu - ilustrační mapka oblasti | Foto: ČTK

Štěpán Macháček, Ondřej Himmer Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme