Vedení Středočeského kraje po vynesení rozsudku v kauze Rath mlčí. Opozice jednání kritizuje

Ani po vynesení prvního a stále nepravomocného rozsudku a rozdání trestů se zatím nikdo ze sociálnědemokratického vedení Středočeského kraje nevyjádřil ke kauze exhejtmana Davida Ratha. Opoziční ODS se už týdenní mlčení kraje nelíbí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Miloš Petera

Miloš Petera | Foto: Filip Jandourek

„Takové mlčení podle mého názoru v tuhle chvíli není možné. Čekáme nějakou zpětnou vazbu,“ říká šéf středočeské ODS a předseda krajského kontrolního výboru Jan Skopeček.

Právě teď, kdy padly první verdikty, by podle něj sociální demokraté měli říct, co se od zatčení exhejtmana Davida Ratha změnilo.

Zvlášť když se někteří současní radní, včetně hejtmana Miloše Petery, podíleli na vedení kraje v době, kdy Petr Kott a Kateřina Kottová, dříve Pancová, podle soudu organizovali manipulování krajskými zakázkami.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vedení Středočeského kraje po vynesení prvních rozsudků v kauze Rath zatím mlčí. Opozici se to nelíbí. Téma sledovala Alena Rokosová

Podle ODS tak bývalí radní nesou svůj díl viny. „Nikoliv přímý – neříkáme, že je to v trestněprávní rovině, to řeší soud a policie – ale není přece možné, aby vedení středočeské sociální demokracie, kam David Rath a Pancová patřili, mlčelo,“ tvrdí Skopeček.

Soud zatím uznal vinu u 9 z 11 aktérů kauzy. Nejvyšší trest si vyslechli právě současní manželé Kottovi – soud jim vyměřil sedm a půl roku vězení a propadnutí majetku.

K samotnému rozsudku se hejtman kraje Miloš Petera z ČSSD vyjadřovat nechce, ale přidává: „Jak je rozsudek udělený, tak z něj samozřejmě vyplývá, že asi k nějakému pochybení došlo.“

Že by svůj díl viny nesli i tehdejší členové rady, ale jednoznačně odmítá. Kraj podle něj provedl za poslední tři roky mnoho změn, které završil zřízením odboru krajského investora.

„Aby bylo jasné a průkazné, kdo za tu stavbu odpovídá, tak jsme po nich celou stavbu převzali od přípravy až po kolaudaci,“ říká Petera.

Kraji podle hejtmana žádná škoda nevznikla

ODS nebude vedení kraje vyzývat k rezignaci, stačí jí prý ujištění, že se kraj s kauzou a podezřelými projekty vypořádal a nic podobného už se nebude opakovat.

„Garance je přece v tom, že jsme jim předali post předsedy kontrolního výboru a mají tak úplně otevřené dveře k tomu, aby si zkontrolovali jakoukoli zakázku,“ reaguje na to hejtman Petera, který je stále přesvědčený, že kraji manipulováním zakázek žádná škoda nevznikla. To potvrzuje i posudek z roku 2013, který si kraj nechal vypracovat.

Opozice to však vidí jinak. „Vzhledem ke kraji evidentně škoda vznikla a jednotlivým odsouzeným byly uloženy peněžité tresty. Bylo by tedy asi vhodné, aby se nějaké peníze alespoň v rámci té škody kraji vrátily,“ říká zastupitel Tomáš Havlíček z ODS.

„Tam bylo řečeno, že podvodnou činností došlo k obohacení o určité peníze, a to nebyly peníze Středočeského kraje. Deklaroval jsem, že pokud soud rozhodne, že Středočeskému kraji vznikla škoda, tak to samozřejmě předložím radě a zastupitelstvu, aby se k nové situaci vyjádřili. Ta situace ale zatím nenastala,“ oponuje hejtman.

A.Rokosová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme