Německé firmy chtějí v Česku nadále investovat a nabírat nové zaměstnance

Německé podniky považují Českou republiku za vhodnou zemi pro investice a plánují zaměstnávání dalších lidí. 92 procent německých podniků, které u nás už působí, by si pro své investice opět vybralo Českou republiku. Vyplývá to z pravidelného průzkumu Česko-německé obchodní a průmyslové komory.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Truhlářská výroba

Truhlářská výroba | Foto: Jiří Hošek

Stejné průzkumy dělá komora už od roku 1999. Letošní výsledky jsou ale z hlediska zájmu o Českou republiku rekordní.

Dvě třetiny dotázaných firem hodnotí ekonomickou situaci v České republice jako uspokojivou a třetina jako dobrou. To je téměř dvojnásobek ve srovnání s loňským rokem.

„Nejdůležitější pozitivní faktory jsou členství v Evropské unii, výkonnost a motivace zaměstnanců, kvalita a dostupnost lokálních dodavatelů, a také, i když už trochu méně, relativně nízké náklady na práci,“ popisuje další důvody vedoucí mediálního oddělení Česko-německé obchodní a průmyslové komory Christian Rühmkorf a pokračuje:

„Tento průzkum se provádí v celé naší síti hospodářských komor ve střední a východní Evropě. Trochu pikantní výsledek na Slovensku byl, že i tamní zahraniční investoři považují Českou republiku za nejlepší investiční lokalitu.“

Více než třetina podniků v průzkumu uvedla, že plánuje přijímat nové pracovníky. Většina firem počítá se stejným objemem nových investic jako loni, 33 procent pak chce investice zvýšit.

Nedostatky ve školství

Christian Rühmkorf ale připomíná, že je stále těžší najít kvalifikované zaměstnance:

„Je nedostatek kvalifikovaných absolventů, především středních odborných škol a učilišť. Problém je nezájem mladých lidí a to, že vzdělání není dost orientováno na praxi. Uvidíme, jestli konečně letošní rok přinese konkrétní kroky nebo jen další diskusi. Fakt je, že si firmy na situaci stěžují. Ohrožuje to Česko jako investiční lokalitu.“

Do Německa míří většina českého vývozu. Loni dosáhl vzájemný obchod mezi oběma zeměmi celkového objemu téměř 70,4 miliardy eur.

V pondělí Spolkový svaz německého průmyslu zlepšil svou ekonomickou prognózu a očekává růst německé ekonomiky o dvě procenta. Zejména díky slabšímu euru, levné ropě, nízké inflaci a růstu mezd. A tím pádem i růstu domácí poptávky. Takže se dá očekávat, že české podniky by mohly dál získávat v Německu silné odbytiště.

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme