Zastupitelům TOP 09 a ODS se nepodařilo odvolat primátorku Prahy Krnáčovou

Zastupitelům TOP 09 a ODS se nepodařilo odvolat primátorku Prahy Adrianu Krnáčovou zvolenou za hnutí ANO. Nesehnali dost hlasů a materiál nebyl zařazen na program jednání. Pro hlasovalo 27 z 65 členů zastupitelstva.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pražská primátorka Adriana Krnáčová (ANO)

Pražská primátorka Adriana Krnáčová (ANO) | Foto: Filip Jandourek

Na samotné hlasování o sesazení Krnáčové nakonec vůbec nedošlo. Dnešní mimořádné jednání zastupitelstva totiž nemělo na programu žádný bod a opozici se ho nakonec nepodařilo na jednání prosadit. Proti tomu, aby zastupitelé o odvolání Adriany Krnáčové vůbec hlasovali, se totiž postavila nejen celá koalice, ale také komunisti a piráti.

Přehrát

00:00 / 00:00

O pokusu odvolat pražskou primátorku mluvili předsedové zastupitelských klubů ČSSD a ODS Karel Březina a Alexandra Udženija. Případ komentoval Petr Nováček

Na program se nepodařilo prosadit ani jiné navrhované body, takže mimořádné jednání skončilo po zhruba třech hodinách bez toho, aniž by zastupitelé o čemkoliv hlasovali.

Podle Karla Březiny, předsedy zastupitelského klubu ČSSD, proběhlo hlasování očekávatelně a hladce:

„Koalice se již před zahájením zastupitelstva dohodla, že žádný bod zastupitelstva nepodpoří. Tudíž bylo jasné, že 33 koaličních zastupitelů návrh nepodpoří. Podle našeho názoru nebyl důvod primátorku odvolávat. Koalice funguje, plní program.“

Jednání pražského zastupitelstva | Foto: Filip Jandourek

Opozice primátorce vyčítá komunikaci, kterou Krnáčová vedla s protistranou ve sporu o nájemné Škodova paláce.

Koncem března vyšla najevo mailová komunikace, kterou primátorka vedla se zástupci společnosti Copa Retail. S ní se přitom město soudí kvůli výši nájmu Škodova paláce. Společnost v e-mailech Krnáčové mimo jiné radí, kterou právní kancelář by si měla ve sporu najmout.

„Komunikovala a jednala s pronajímatelem Škodova paláce ohledně zastupování města v tomto sporu,“ popisuje šéf zastupitelů TOP 09 Václav Novotný a pokračuje:

„V této věci měla uzavřenou dohodu a nechala si doporučit advokátní kancelář, která má zastupovat město a kterou navrhla protistrana, a zároveň ještě postup placení nákladů za její zastupování. To je úplně absurdní.“

Primátorka navíc o své komunikaci s protistranou neřekla ani radě města, která o smlouvě s novou advokátní kanceláří Kocián Šolc Balaštík rozhodovala. Poté, co vše náhodou vyšlo najevo, rada smlouvu zrušila.

Krnáčová na svém postupu nic špatného nevidí a pokus opozice považuje za ránu pod pás.

„Není absolutně žádný důvod, proč by mě měl někdo odvolat. Nikdo mě neovlivňoval. A že byla vybrána kancelář Kocián Šolc Balaštík, byla opravdu náhoda,“ hájí se primátorka.

Pražská primátorka Adriana Krnáčová (ANO) | Foto: Filip Jandourek

„Problém, který byl avizován jako důvod k odvolání, jsme si v rámci koalice vysvětlili, přijali jsme příslušné opatření. Takže pro nás byl tento problém vyřešen dávno před zahájením tohoto zastupitelstva,“ doplňuje Březina.

„My shledáváme chování paní primátorky a její kroky jako pochybení. Můžeme to nazvat definicí klientelismu, kdy paní primátorka místo toho, aby hájila zájmy Prahy, domlouvala se s protistranou a kula s ní pletichy. To byl důvod k tomu, abychom se spolu s TOP 09 pokusili vyvolat minimálně jednání o odvolání paní primátorky,“ říká předsedkyně zastupitelského klubu za ODS Alexandra Udženija.

„Jedná se o obyčejnou politickou loajalitu. Jestliže dojde k něčemu takovému, že část koalice, neřkuli její hlava, primátorka Krnáčová, dojednává cosi za zády zbytku koalice, jde o neuvěřitelnou manýru. Už to by v normálních poměrech stačilo na to, aby se političtí partneři na radnici ozvali,“ uvádí komentátor ČRo Petr Nováček.

Podle něj to není první osobitost, kterou paní primátorka Krnáčová za čtyři měsíce, co v Praze tato koalice vládne, předvedla. Nicméně opozice, která je v zastupitelstvu celkově jen o jeden hlas slabší než koalice, nepostupuje jednotně.

Škodův palác, Magistrát Hl. m. Prahy | Foto: Filip Jandourek

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme