Plzeňský kraj vysílá své zástupce na jednání do Vietnamu a Číny

14. duben 2015

Cesty se zúčastní hejtman Václav Šlajs, náměstkyně primátora Eva Herinková nebo klatovský starosta Rudolf Salvetr. Své zástupce vysílá i Západočeská univerzita a plzeňská Hospodářská komora. Delegace má posílit především mezinárodní obchod.

Podle hejtmana Václava Šlajse jsou služební cesty na východ strategickým tahem: „Postupně přinesou profit lidem v tom, že se oživí obchod. A dnes je mezinárodní obchod fenomén, který výrazně ovlivňuje životní úroveň v jednotlivých zemích. My se nechceme jednostranně uzavírat jenom na Německo, ale snažíme se obchodovat a jednat se všemi. Hospodářská komora má ohromný zájem o tuto spolupráci, vlastně ona nás vyzývá k cestám a my tyto cesty realizujeme."

První zastávkou na pracovní cestě bude vietnamské město Can Tho (má 1,25 milionu obyvatel), kde bude podepsáno memorandum o navázání spolupráce. Následující tři dny pak stráví členové delegace v Ho Či Minově Městě, kde se setkají s představiteli města a hospodářského života. Jednat se bude o možnostech navázání spolupráce ve všech oblastech života.

Cílem delegace je navázat kontakty s Vietnamem i Čínou v oblasti cestovního ruchu, vzdělávání, kultury a průmyslu. Cesta se uskuteční ve dnech 15. až 25. dubna

Druhá polovina pracovní cesty se odehraje v Čínské lidové republice, v provincii Zhejiang, partnerském regionu Plzeňského kraje. Zástupci Plzeňského kraje se ve městě Hangzhou setkají s guvernérem provincie a představiteli čínských hospodářských komor. Poté se připojí k české delegaci v Šanghaji, kde bude probíhat čínsko-české fórum zaměřené na hospodářské a kulturní vztahy obou zemí.

Za Českou republiku budou zastoupeni členové vlády - ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek, ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček, ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová a předseda Poslanecké sněmovny Jan Hamáček.

Cílem delegace je navázat kontakty s Vietnamem i Čínou v oblasti cestovního ruchu, vzdělávání, kultury a průmyslu. Cesta se uskuteční ve dnech 15. až 25. dubna.

autoři: Štěpánka Zýková , Lucie Sichingerová
Spustit audio