Mapa: Kolik je na Ukrajině ulic V. I. Lenina? Na východě stovky, na západě žádná

Ukrajinský parlament minulý týden zakázal poměrem hlasů 254:0 komunistické a nacistické symboly. Mezi ně patří nejen sochy, ale také ulice pojmenované po Vladimiru Iljiči Leninovi. Český rozhlas je všechny zakreslil do interaktivní mapy. Ukázalo se, že jejich rozložení poměrně přesně kopíruje distribuci ruskojazyčného obyvatelstva.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Socha Lenina v ukrajinském městě Debalceve

Socha Lenina v ukrajinském městě Debalceve | Zdroj: Reuters

Podle aktuálních dat z OpenStreetMap je na Ukrajině víc než tisíc ulic, náměstí a jiných veřejných prostranství nesoucích jméno sovětského revolučního vůdce V. I. Lenina.

Zatímco v západoukrajinských městech, jako je Lvov, Ternopil nebo Užhorod, nenajdeme žádné, na východě v Doněcku, Luhansku či na Ruskem anektovaném Krymu jich jsou desítky. Nezanedbatelný počet Leninových ulic najdeme i v hlavním městě Kyjevě a jeho okolí, a to navzdory nedávným snahám o jejich přejmenování.

V mapě jsou červeně vyznačeny všechny ukrajinské ulice, jejichž název obsahuje jméno Lenin. Mapu si můžete přiblížit, kliknutím zobrazíte podrobnosti.

Zdroj dat: OpenStreetMap

OpenStreetMap je nejspolehlivějším a nejaktuálnějším volně dostupným zdrojem geografických dat o Ukrajině. Podobně jako Wikipedii ji doplňují a aktualizují sami uživatelé. Algoritmus, na jehož základě Český rozhlas v mapě vyznačil Leninovy ulice, počítá s ruskou i ukrajinskou transliterací tohoto jména. Zahrnuje i jeho různé odvozeniny, jako například Ulici leningradských hrdinů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jde spíše o sociální schéma, hodnotí vztahu Ukrajinců k Leninovi ukrajinista David Svoboda

Geografické rozložení Leninových ulic do značné míry kopíruje hranice oblastí se silným zastoupením Ukrajinců, kteří při posledním sčítání uvedli ruskou národnost. Jejich zastoupení ukazuje druhá mapa. Čím sytější červenější barva, tím vyšší procento ruskojazyčného obyvatelstva. Přesná čísla zobrazíte kliknutím do mapy.

Zdroj dat: Státní statistická služba Ukrajiny

Marcel Šulek, Petr Kočí Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme