Díky hasičům mám stovky přátel, kteří by mi pomohli i o půlnoci, říká Václav Žižka

14. duben 2015

S dobrovolným hasičstvím spojil svůj život Václav Žižka. Ke sboru přišel už v roce 1962 a postupně se stal starostou okresního i krajského sdružení. Tyto dvě funkce letos předal synovi, ale stále ještě zůstává starostou sboru doma v Nových Hodějovicích.

Václav Žižka říká, že měl velké štěstí, protože práce pro dobrovolné hasiče na okresní i krajské úrovni byla především jeho koníčkem. „Staral jsem se téměř o to samé jako kolegové u místních sborů - snažíte se hlavně mít vše potřebné pro své soutěžní družstvo. Rozdíl je ale v tom, že například v rámci okresu se takto musíte snažit u 213 sborů a máte tak na starosti mnohem více lidí,“ popisuje.

V Jihočeském kraji působí v současné době 1029 sborů. „Jsou skoro v každé vesnici a osadě a já si troufnu říct, že kdyby právě oni nepořádali například bály nebo masopusty, tak tyhle akce prostě nebudou. Velký kus jejich práce spočívá kromě hašení a pomoci bližním také v kulturním a společenském dění,“ dodává Václav Žižka.

Během let u hasičů prožil podle svých slov spoustu krásných chvil. „Největší devízou je pro mě to, že teď mám asi 300 přátel, o nich jsem přesvědčen, že by mi kdykoli bez ptaní pomohli. Kdybych jim zaklepal o půlnoci na okno, vstanou, oblečou se a ani se nebudou předem ptát, o co jde,“ říká.

Také jej vždy těšilo, když se podařilo získat peníze na nákup nového vybavení. „V poslední době jsme díky panu hejtmanovi získali hodně prostředků a pořídili materiál do těch úplně nejmenších vesnic. Pak mi například jeden osmdesátiletý hasič říkal: Václave, naposledy jsme dostali v roce 1955 něco od vojáků a teď od vás toto krásné čerpadlo,“ vypráví.

Hasiči ve Včelné pod Boubínem oslavili sté výročí

Hasičská práce ale nepřináší jen radosti. Nejhorší událost prožil Václav Žižka v 70. letech, krátce poté co nastoupil jako technik do okresního sdružení. „Tehdy jsme jeli k požáru v Českých Budějovicích a z bytu vynášeli čtyřleté uhořelé dítě. Musím říct, že jsem v dalších letech viděl mnoho nešťastných věcí, ale tohle ve mně zůstalo napořád. Nepřál bych to nikomu, aby to musel vidět,“ říká.

Do funkcí starosty okresního i krajského sdružení byl po Václavu Žižkovi zvolen jeho syn Jiří. „Já jsem ho nosil v ruksaku na hasičské akce asi od jeho čtyř let, takže hasičinou načichl. Mám radost, že funkce převzal, protože myslím, že to nadále pojede v kolejích, o které jsem se snažil i já. Zároveň věřím, že se Jirkovi povede popotlačit tu káru zase o kus dál,“ uzavírá Václav Žižka.

Celé vyprávění Václava Žižky si můžete poslechnout v záznamu z vysílání Českého rozhlasu Českého Budějovice.

Spustit audio