Padesátiny Večerníčku připomene výstava i den otevřených dveří v ČT

Pohádkou O klukovi a kometě začala před 50 lety historie Večerníčku. Večerní pořad pro děti se nejprve vysílal jen v neděli, postupně se přidávaly další dny. Každodenně začal kluk s čepicí navštěvovat dětské diváky v roce 1973. Padesátiny pořadu už připomíná poštovní známka, připravuje se knížka Večerníčkův pohádkový špalíček a lidé si ho budou moci připomenout také na výstavě v Praze nebo 1. května na dni otevřených dveří České televize.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Večerníček slaví 50 let

Večerníček slaví 50 let | Foto: Česká televize

Kromě připomínek historie pořadu se také chystají další večerníčkovské příběhy. Ty by měly být i nadále rozmanité.

„Samozřejmě že si umím představit, že by vzniklo sto dílů jednoho seriálu a dalších sto dílů jiného, ale myslím si, že je důležité zachovat pestrost,“ říká kreativní producentka České televize Barbara Johnsonová.

Přehrát

00:00 / 00:00

Kam zajít na oslavy padesátin Večerníčku, zjišťoval redaktor Martin Karlík

Pestrost by se měla týkat i použitých technologií. Vedle tradiční kreslené animace by tak měly vznikat i příběhy s loutkami, s plastelínou nebo pohádky ve 3D.

Od 30. května do poloviny září připomene padesátiny Večerníčku pražská výstava, která se bude konat na dvou místech – v Muzeu Kampa a ve Valdštejnské jízdárně. Lidé se budou mít možnost setkat se s večerníčkovskými příběhy, staršími i novějšími.

V retrokoutku se návštěvníci potkají třeba s ovčí babičkou. „Která plete a za ní běží na zadní projekci vlci,“ přibližuje autorka výstavy Jana Sommerová.

Pohádky ovčí babičky viděly děti poprvé v roce 1966, tehdy byly ještě černobílé. První barevný večerníček se dostal na televizní obrazovku v roce 1968 – byl to Vodník Česílko.

Večerníček slaví padesátiny | Foto: Česká televize

Návštěvníci se na výstavě setkají také s příběhem Macha a Šebestové. A chybět by neměla ani kouzelná sluchátka. „Která opravdu když přiložíte k uchu, tak s vámi hovoří,“ dodává Sommerová.

Večerníčky byly a jsou úspěšné i z obchodního hlediska. „Večerníčkovské série patří vlastně k nejlepším artiklům i pro zahraniční prodeje,“ poznamenává ředitel České televize Petr Dvořák.

Pořad pro děti má svou připomínku i ve vesmíru. Planetku, která dostala jméno Večerníček, objevil 12. února roku 1999 z hvězdárny v Ondřejově Petr Pravec. Večerníček obíhá kolem Slunce v pásu dalších planetek mezi Marsem a Jupiterem.

Martin Karlík, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme