Stát by měl založit fond pro odškodnění dětí s postižením po očkování, míní rodiče

Hledání kompromisu. V této fázi jsou po dnešku zástupci státu a rodičů v oblasti očkování. Obě strany se sešly v Poslanecké sněmovně na pozvání zdravotního výboru, aby si navzájem vyměnily své poznatky a argumenty. Zástupci státu i rodičů se shodli, že stát by měl založit fond pro odškodnění dětí s postižením po očkování.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Očkování, vakcína, lék, doktor, injekce, sříkačka (ilustrační foto)

Očkování, vakcína, lék, doktor, injekce, sříkačka (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

„Náš syn začal mít po prvním očkování večer křeče v nohách, druhý den už v rukou. Měsíc na to mu zjistili Westův syndrom a nenašli pro něj vhodnou léčbu, takže je na vozíku. Je jak mimino,“ popsala Pavlína Chudorová, maminka desetiletého Šimona.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zástupci státu i rodičů diskutovali o možnosti změn v systému očkování, informuje Věra Masopustová

Onemocnění u Šimona po očkování potvrdil neurolog. Jeho matce nejvíc vadí, že odborníci často nevěří stížnostem rodičů s dětmi, které mají po vakcinaci zdravotní problémy.

Změny chce prosadit občanské sdružení Rozálio. Například lepší informovanost pediatrů o nežádoucích účincích. Které by to měly být, upřesnila Magda Zálešáková, lékařka a maminka chlapce, který po očkování trpí poruchou autistického spektra.

„Kontraindikace by se měly rozhodně rozšířit o autoimunitní onemocnění v rodině, o výskyt nežádoucích účinků očkování u sourozenců nebo o jinou rodinnou anamnézu.“

„O alergie, ekzémy, které jsou dnes naprosto ignorovány,“ zdůraznila Magda Zálešáková.

Očkování, vakcína, lék, doktor | Foto: Filip Jandourek

Příběhů rodin, kterým změnilo očkování život, přečetly zástupkyně Rozália ve sněmovně celou řadu.

Většinou popisovaly beznaděj rodičů, jejichž děti měly po očkování potíže a dětský lékař je tlačil k další dávce někdy i ve chvíli, kdy nebyly úplně zdravé.

Šéf vakcinologické společnosti připustil některé změny

Všechno poslouchal i předseda České vakcinologické společnosti Roman Prymula. I když s řadou argumentů Rozália nesouhlasí, nějaké změny ve stávajícím systému by připustil.

„Musíme se zamyslet nad tím, jak správně postupovat, protože ne vždy je úplně korektní ze strany praktických lékařů, aby nutili rodiče k očkování, když tam je stav, který by mohl být kontraindikací.“

„A tak, jak jsem tady poslouchal některé případy, tak bych já v těchto případech neočkoval a očkování bych odložil,“ řekl Prymula.

„To znamená, musíme zřejmě připravit lepší návody pro postup praktických lékařů, aby k těmto případům nedocházelo.“

Odborná komise a fond odškodnění

Běžné komplikace po očkování zaznamená Státní ústav pro ochranu léčiv ročně u 500 až 600 dětí ze zhruba milionu očkovaných. Opravdu vážné následky pak ročně zůstanou čtyřem až pěti dětem.

S argumenty obou stran bude pracovat odborná komise, kterou už zřídilo ministerstvo zdravotnictví. Sejdou se v ní zástupci zdravotníků, rodičů, poslanců i senátorů.

Ti se zatím se shodli na tom, že by měl vzniknout fond odškodnění nežádoucích zdravotních účinků očkování.

Povinné očkování je opět ve sněmovně, lékaři i rodiče hledají kompromis

Číst článek

Věra Pfeifferová, mkp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme