Rada bezpečnosti OSN schválila rezoluci proti jemenským rebelům

Rada bezpečnosti OSN schválila uvalení zbrojního embarga na Jemen. Opatření je namířené proti šíitským povstalcům Husíům, kteří ovládli západ a jih země. Jejich postup se už tři týdny pokoušejí bombardováním zastavit letouny arabských sunnitských států.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V Jemenu se stále bojuje. Jordánsko navrhuje RB OSN uvalit zbrojní embargo na šíitské Húsie a jejich spojence z řad vojáků věrných bývalému prezidentu Sálihovi

V Jemenu se stále bojuje. Jordánsko navrhuje RB OSN uvalit zbrojní embargo na šíitské Húsie a jejich spojence z řad vojáků věrných bývalému prezidentu Sálihovi | Zdroj: Reuters

Pro uvalení zbrojního embarga na Jemen hlasovalo 14 členů Rady bezpečnosti, Rusko se zdrželo. Írán, který je hlavním sponzorem povstaleckých Húsíů, přišel s vlastním mírovým plánem.

„Podle nás nejsou letecké údery odpovědí. V Jemenu nejsou žádné vojenské cíle, které by stálo za to bombardovat. Celé tři týdny tak dopadaly saúdské střely na civilní infrastrukturu. Mosty, nemocnice, elektrárny. Nebyla mezi nimi ani jedna vojenská základna,“ kritizoval íránský ministr zahraničí Džavád Zaríf letecké útoky arabské aliance.

Přijatá rezoluce žádá zmrazení účtů a zákaz vycestovat z Jemenu vůdci Husíů Abdalu Malikovi Húsímu a Ahmadu Sálihovi, což je syn bývalého prezidenta Alího Abdalláha Sáliha a zároveň velitel bývalých republikánských gard.

Rezoluce je přidala k dalším dvěma předákům Husíů a bývalému prezidentu Sálihovi, vůči kterým OSN přijalo podobná rozhodnutí už v listopadu loňského roku.

Zbrojní embargo

Opatření zakazuje těmto osobám a jednotkám, které jsou jim poslušné, dodávat zbraně. Rezoluce také požaduje, aby se povstalci stáhli ze všech území, která dobyli v posledních měsících, včetně hlavního města Saná.

OSN tak zvýhodňuje síly na straně prezidenta Mansúra Hádího, kterého mezinárodní společenství uznává jako legitimního prezidenta. Tyto síly umožňuje i nadále vyzbrojovat.

Podporovat je smí i ostatní státy, jak už se děje prostřednictvím bombardování letectvem Saudské Arábie a dalších arabských zemí. Přísun pomoci a výzbroje povstalcům rezoluce zakazuje.

Některé země už prohlásily evakuaci svých občanů z Jemenu za dokončenou. Patří mezi ně Indie, která evakuovala téměř 5 tisíc lidí, a zřejmě i Čína a Egypt. Jiné v ní pokračují letecky i na lodích.

Menší země spíše využívají pomoci těch větších a nevládních organizací. Stejně tomu bylo i v případě prvních 15 Čechů.

Z oblasti prchají i samotní Jemenci. Zřejmě tisíce z nich našly útočiště hlavně v Africkém rohu, to znamená například v Somálsku a Džibutsku.

Štěpán Macháček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme