IS ztratil za necelý rok víc než čtvrtinu území v Iráku, dál kontroluje Mosul

Teroristé z takzvaného Islámského státu ztratili za necelý rok víc než čtvrtinu území, které obsadili v Iráku. To je podle amerického ministerstva obrany výsledek spojeneckých leteckých útoků, které spojenci v čele s USA spustili loni v srpnu. Pentagon zveřejnil mapu, kde všude museli džihádisté ustoupit na tiskové konferenci před schůzkou amerického prezidenta s iráckým premiérem. Premiér Abádí s Barackem Obamou mluvil o íránské roli v Iráku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Irácká armáda zahájila ofenzívu proti Islámskému státu v jeho poslední irácké baště (ilustrační foto)

Irácká armáda zahájila ofenzívu proti Islámskému státu v jeho poslední irácké baště (ilustrační foto) | Zdroj: Reuters

Podle arabisty Jana Kužvarta je to na jednu stranu pozitivní vývoj, protože už to není takové jako v loňském roce. Takzvaný Islámský stát už nedělá bleskový postup na Bagdád ani na severoirácký Irbíl.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podle arabisty Jana Kužvarta bude další postup spojenců v Iráku velmi těžký, IS stále kontroluje Mosul a syrskou Rakku

„Na druhou stranu ale nadále kontroluje severoirácký Mosul, kde žijí skoro dva miliony lidí. Právě severoirácký Mosul a severosyrská Rakka jsou dvě hlavní městská centra, a dokud jedno z nich nepadne, nedá se říct, že by moc Islámského státu byla zlomena,“ popisuje arabista Jan Kužvart.

Podle něj bude velmi těžké nadále postupovat. „V bojích o Tikrít se ukázalo, že se útočící jednotky, které byly z většiny tvořeny šíitskými milicemi a nikoliv pravidelnou armádou, dopouštěly zločinů. Byl tam chaos, rabování. Dobývání nebo osvobozování severoiráckého Mosulu bude ještě větší oříšek, i třeba z hlediska humanitárního,“ říká Kužvart.

Civilní obyvatelstvo bude podle něj určitě trpět. S výjimkou části sunitských kmenů by ale nepřipisoval podpoře ze strany civilního obyvatelstva pro Islámský stát velkou roli: „Myslím si, že Islámský stát je spíš trpěnou silou a to město ovládá proti vůli většiny obyvatel.“

Důraznější ofenzívě proti radikálním islamistům podle Kužvarta do jisté míry brání propaganda Islámského státu.

Kdyby v Iráku totiž byly západní jednotky, ať už americké nebo jiné, byla by to podle něj ‚voda na mlýn rekrutaci‘.

Do tažení proti Islámskému státu se zapojila také irácká armáda a íránské šíitské milice. U nich je podle Kužvarta zajímavé, že se jim nepodařilo dobít Tikrít. Finální obsazení zbytku města bylo možné až po amerických leteckých útocích.

„Druhá věc je, že irácká armáda je velmi slabá. Z části se rozpadla a od vlády bývalého iráckého premiéra al-Málikího je i prolezlá korupcí, nepotismem. To bude velký problém, změnit kádr třeba důstojníků, aby se stal opět efektivnější bojovou silou,“ dodává Jan Kužvart.

Islámský stát | Foto: Michal Jindra

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme