Protikorupční rada je pro vznik internetového registru majetku politiků

S oznámením majetku politiků na internetu počítá zákon o střetu zájmů, který už je připravený a odsouhlasený radou vlády pro boj s korupcí. Vláda by ho mohla projednat do několika týdnů. Odborníci na korupci poukazují na to, že je třeba ještě dořešit účinné sankce při případném porušení tohoto zákona.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jiří Dienstbier ČSSD

Jiří Dienstbier ČSSD | Foto: Filip Jandourek

Pár kliknutí na internetu a každý se může dozvědět, jaký majetek má starosta, nebo třeba ministr. Zákon o střetu zájmů totiž zavádí povinnost podávat oznámení ke dni předcházejícímu nástupu do funkce.

„Dále se zavádí centrální registr, protože nyní oznámení eviduje více než 6 tisíc evidenčních míst. Každá obec, každý kraj, jednotlivé správní úřady,“ řekl předseda legislativní rady vlády a ministra pro lidská práva Jiří Dienstbier (ČSSD).

Přehrát

00:00 / 00:00

Majetek politiků by měl být dohledatelný v registru na internetu, informuje Lenka Jansová

„A máme záměr v souladu s programovým prohlášením vlády centralizovat podávání těchto oznámení do jednotného systému, který umožní také lepší kontrolu, včetně kontroly veřejné.“

Rada vlády proti korupci podpořila zákon o střetu zájmů, ale doporučila několik změn.

„Byla tam určitá doporučení ve smyslu, aby se nezužoval osobní rozsah zákona, aby se lépe stanovily náklady na vybudování informačního systému centrální evidence majetkových a příjmových oznámení,“ vysvětlil Dienstbier.

Zákon také zvyšuje sankce. Za jeho případné porušení hrozí až půlmilionové pokuty.

TI: Je to dobrý směr

Podle Transparency International jde tato norma dobrým směrem. Ředitel české pobočky David Ondráčka říká, že přestupkové řízení třeba v případě komunálních politiků v současné době vůbec nefunguje.

David Ondráčka z Transparency International se domnívá, že policie reaguje jen na trestní oznámení a podcenila finanční kriminalitu | Foto: Šárka Ševčíková

„Hledá se tedy návrh, který by dal nějaké instituci možnost sankce vynucovat a celou věc kontrolovat. Pokud to bude ministerstvo spravedlnosti a dostane kapacitu, aby mohlo řízení vést, tak si myslím, že je to dobrá cesta.“

„Ale je potřeba, aby se v parlamentu při projednávání zase ten návrh nějakým způsobem nevykuchal a aby sankční pravomoc nezmizela,“ apeloval Ondráčka.

Kromě zákona o střetu zájmů v zásadě souhlasila rada vlády pro boj s korupcí i s rozšířením pravomocí Nejvyššího kontrolního úřadu.

Lenka Jansová, mkp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme