Magnesii Literu pro knihu roku získal Martin Reiner za román o Ivanu Blatném

Cenu Magnesia Litera pro nejlepší knihu roku získal Marin Reiner s titulem Básník – román o Ivanu Blatném. Skleněné sošky připomínající rozevřenou knihu si odnesli třeba také Petr Stančík za prózu, Olga Stehlíková za poezii nebo Zdeněk Hojda za literaturu faktu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Cenu Magnesia Litera pro nejlepší knihu roku získal Martin Reiner

Cenu Magnesia Litera pro nejlepší knihu roku získal Martin Reiner | Zdroj: ČTK

Reinerova kniha sklízela už od svého vydání velmi kladné ohlasy u laické i odborné veřejnosti. Získala ostatně cenu Josefa Škvoreckého a stala se i knihou roku v anketě Lidových novin.

Není to poprvé, co Martin Reiner zaujal odborné poroty. Už v roce 2009 byl na Magnesii Literu nominovaný za svou knihu Lucka, Maceška a já.

Přehrát

00:00 / 00:00

Cenu Magnesia Litera pro nejlepší knihu roku dostal Marin Reiner, Krátce po vyhlášení ceny poskytl rozhovor Českému rozhlasu

Letošní úspěch může být kromě autorova literárního talentu zapříčiněný i tím, že se o poezii a osud básníka Ivana Blatného zajímá už třicet let.

Je autorem scénáře vůbec prvního televizního dokumentu o tomto básníkovi, řady novinových článků a rozhlasových pořadů a podílel se třeba i na umístění pamětní desky na Blatného rodném domě v Brně.

Na knize, která teď získala ocenění, začal Reiner pracovat už v roce 2000 a o jejím hlavním hrdinovi tak ví zřejmě víc, než řada literárních historiků.

Českému rozhlasu Martin Reiner prozradil, že i když byla jeho kniha favoritem, nevěřil, že nakonec zvítězí.

„Od vyhlášení nominací se všude psalo o tom, že hlavním favoritem je Básník. Takže jet na vyhlašování ceny s pocitem, že to musíte získat, tak si koledujete o velký úraz, když to potom nevyhrajete. Takže jsem byl opravdu uchystaný na to, že to nedostanu. Ale dostal jsem a jsem rád,“ přiznal Reiner.

Vzhledem k tomu, jak je Reinerova kniha ceněná, možná překvapí, že nevyhrála Literu za prózu. Je to sice poněkud paradoxní, ale v historii Magnesie Litery už se několikrát stalo, že se absolutní vítěz nekryl s vítězem ve své kategorii.

Martin Reiner, Básník / román o Ivanu Blatném | Foto: Nakladatelství Torst

Kniha roku je totiž volená napříč jednotlivými kategoriemi a napříč odbornými porotami. Proto se mohlo stát, že Martin Reiner překonal i Petra Stančíka, který zvítězil v kategorii prózy s knihou „Mlýn na mumie“.

Nevšední thriller

Jedná se o detektivní thriller, který se však v mnohém žánru vymyká. Autor hodně využívá nadsázku a humor a zaujme i tím, jak dokonale popisuje atmosféru historické Prahy druhé poloviny předminulého století. Ani o historický román se však – vzdor kulisám – podle autora nejedná.

„Je to podle mého názoru román ze současnosti, jenom v historických kulisách. To byla doba, kdy vznikal první internet, což byla kombinace železnice a telegrafu, kdy ta takzvaná průmyslová revoluce rozemílala jako obrovský mlýn ty jednotlivé kultury do takového globalizovaného guláše. To všechno, myslím, dnes máme zase tady,“ přiblížil Stančík.

Magnesia Litera je pro autory šance, jak se v očích čtenářů více zviditelnit. To je jedno ze zásadních poslání ceny a během čtrnácti ročníků se potvrdilo, že to skutečně funguje.

I v loňském roce vítězné knihy překročily bestsellerovou hranici 10 tisíc prodaných výtisků. A dokonce se to podařilo i knize Jiřího Padevěta Průvodce protektorátní Prahou, tedy literatuře faktu, což tak časté nebývá.

Dětská kniha Hlava v hlavě se po svém vítězství vyšplhala až na trojnásobek původního nákladu. Je tedy dost pravděpodobné, že se to podaří i letošním vítězům kategorie Litera za knihu pro děti a mládež Ondřeji Horákovi a Jiřímu Frantovi s knihou Proč obrazy nepotřebují názvy, Matěji Hořavovi, který se stal objevem roku, i vítězům v dalších kategoriích.

Zuzana Vlčková, Klára Vičíková, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme