První uchazeči o studium na SŠ si vyzkouší jednotné přijímačky, startuje pilotní testování

Na víc než polovině středních škol, které nabízejí maturitní obory, se dnes konají pilotní testy přijímacích zkoušek. Ministerstvo školství počítá s tím, že povinné by měly být od září 2016. Nyní se zapojilo zhruba 650 škol ve třinácti krajích, stranou zůstal pouze Liberecký kraj. Dnešek je vyhrazený pro čtyřleté obory a ve čtvrtek se zapojí víceletá gymnázia.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Přijímací zkoušky na střední školy.

Přijímací zkoušky na střední školy. | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Na uchazeče o studium na středních školách čekají testy z češtiny a matematiky. Výsledky dostanou školy do půlnoci 20. dubna.

Kritéria pro přijetí studentů si stanovily jednotlivé školy samy letos v lednu. „Bylo pouze na těch školách, jakým způsobem se k jednotným testům v tomto směru postaví,“ uvedl mluvčí Centra pro zjišťování výsledků vzdělávání (CERMAT), které testy připravilo, Jan Pohanka.

Přehrát

00:00 / 00:00

O přijímačkách na střední školy diskutovali šéf CERMATu Jiří Zíka a expert ODS pro oblast školství Václav Klaus mladší

„Zda to budou brát jako kritérium, které bude mít váhu třeba 30 procent a sedmdesátiprocentní váhu bude mít například prospěch ze základní školy, nebo naopak a tak dále,“ upřesnil Pohanka.

Čtyřleté obory čekají pilotní zkoušky dnes, víceletá gymnázia o den později. „Pro uchazeče, kteří se nebudou moci řádného termínu konání testů zúčastnit, například z důvodu nemoci, bude přichystán ještě náhradní termín na 14. května,“ doplnil Pohanka.

Bližší informace k přijímačkám včetně ilustračních testů naleznou zájemci na webových stránkách CERMATu.

Naostro za dva roky

Jednotné přijímací zkoušky by mohly být v Česku povinné za dva roky. Záležet však bude na tom, v jaké podobě začne platit připravovaná novela školského zákona.

„K zavedení jednotných přijímacích zkoušek nás vede řada důvodů, jedním z těch zásadních je rozdílná úroveň znalostí dětí, které vycházejí ze základních škol,“ řekl před časem ministr školství Marcel Chládek (ČSSD).

Státní přijímací zkoušky stanovují tzv. nepodkročitelnou hranici, čili standard učiva, které musejí žáci základních škol znát, aby mohli studovat střední školu s maturitou. Přináší je ministerstvo školství v roce 2015 v testovacím, v roce 2016 v ostrém nasazení. Skládají se z českého jazyka a matematiky, uchazeči řeší úlohy otevřené i zaškrtávací. Výsledek zkoušky je přenositelný a závazný pro všechny typy škol: soukromé, církevní i veřejné.

Výhrady k přijímačkám má expert ODS pro oblast školství Václav Klaus mladší.

„Tady se pletou jabka a hrušky. Pokud chceme zjišťovat kvalitu vzdělávání na základních školách, máme testovat žáky základních škol v páté a deváté třídě,“ řekl. „Nahrazovat to tím, že udělám povinné přijímačky na střední školy, což je jiný typ škol, je prostě z povahy věci něco trošku jiného,“ dodal Klaus.

„Pro ty školy kvalitní, které už si ty přijímací zkoušky dávno dělají a velice slušné, to bude neuvěřitelná administrativní pakárna a pro ty školy nežádané, kam nikdo moc nechce, tak ještě omezíme třeba dvě třetiny těch potenciálních uchazečů, že zkrátka nemohou být přijati, protože nesplní nějaký test CERMATu,“ řekl Klaus.

Obává se také, že se s povinnými testy umenšuje role ředitelů středních škol při přijímacím řízení.

Podle ředitele CERMATU Jiřího Zíky bude však ředitel dál suverén. „V tuto chvíli je třeba řádně rozřadit testem žáky od nuly do sta procent, pokud možno, a ředitel nechť rozhodne, jakou váhu dá tomuto kritériu a jakým způsobem bude žáky do svých tříd a do svých oborů přijímat,“ řekl Zíka.

Podle něj je výhoda třeba to, že rodič bude vědět, jaké střední školy přijímají jaké děti, a zkouška by prý mohla být také motivací pro žáky, aby se poctivěji učili.

Zuzana Petráňová, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme