Vláda projedná plán oslav 70. výročí konce 2. světové války. Chystá desítky akcí

Česko si v květnu připomene konec bojů ve druhé světové válce. 70. výročí oslaví sérií akcí. Jejich vrcholem má být podle ministerstva obrany, které plán oslav zaštiťuje, slavnostní koncert v pražském Kongresovém centru. Chystá se také tradiční pieta na Vítkově nebo vzpomínka na boje o Český rozhlas. Program akcí by měla schválit na dnešním jednání vláda.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Den válečných veteránů v Jindřichově Hradci

Den válečných veteránů v Jindřichově Hradci | Foto: Lucie Suchánková Hochmanová | Zdroj: Český rozhlas

Na vzpomínkové akce se těší i váleční veteráni. Pro řadu z nich bude kulaté výročí jednou z posledních šancí, jak si připomenout své hrdinské činy. Jejich průměrný věk v Česku je totiž 95 let.

„Každý z nás věděl, že je to nebezpečné, ale všichni jsme si říkali: já to snad přežiju,“ vzpomíná Jaroslav Klemeš, poslední žijící parašutista, kterého vysadili z Velké Británie do protektorátu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vláda by měla schválit plán oslav 70. výročí konce druhé světové války. Podrobnosti zjišťovala redaktorka Lenka Jansová

Jako hlavní akci oslav označuje vládní plán koncert v Kongresovém centru, na programu je 5. května. Zúčastní se ho i premiér Bohuslav Sobotka z ČSSD. Kromě toho si před budovu Českého rozhlasu připomene oběti bojů o rozhlas, bude tam odhalena i pamětní deska.

Prezident Miloš Zeman se zase ve státní svátek 8. května vydá na pražský Vítkov a později i do Terezína.

„Mohu potvrdit, že se pan prezident v neděli 17. května zúčastní terezínské tryzny. Zavítá do Terezína, kde se zúčastní pietního aktu,“ říká hradní mluvčí Jiří Ovčáček.

Plán vzpomínkových akcí vypracovalo ministerstvo obrany a do jejich seznamu zařadilo více než 90 událostí, které se budou konat od posledního dubnového týdne.

Vláda napodruhé schválila cestu Zemana do Moskvy na oslavy výročí konce války

Číst článek

„Od 30. dubna do 6. května budou probíhat už tradiční oslavy v Plzni, které vyvrcholí položením věnců k pomníku Díky Ameriko! v centru Plzně,“ popisuje některé z akcí Eduard Stehlík z ministerstva obrany.

Šéf rezortu obrany Martin Stropnický (ANO) také zřídil speciální vyznamenání k sedmdesátému výročí druhé světové války. Dostanou ho hlavně váleční veteráni, kteří žijí v Česku.

Lenka Jansová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme