Slovenská vláda zákonem stanoví podíl domácí hudby v rádiích, majitelé protestují

Rozhlasové stanice na Slovensku budou muset hrát více domácí hudební produkce. Minimální podíl slovenské hudby ve vysílání nařídí rádiím od nového roku zákon, který představil premiér Robert Fico. Majitelé rádií ale proti tomu protestují, chtějí se bránit soudní cestou.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

mixážní pult

mixážní pult | Foto: Tomáš Novák

Podle připravovaného zákona bude muset být každá pátá písnička slovenská. Ve veřejnoprávním dokonce každá třetí. Nová pravidla by se měla týkat vysílání mezi šestou hodinou ranní a půlnocí.

Slovenská vláda chce zákonem podpořit domácí interprety. Ti si dlouhodobě stěžují, že je soukromé stanice nehrají. Momentálně je slovenská zhruba každá desátá píseň. Ministerstvo kultury SR také upozorňuje, že slovenská hudba nemá šanci být vysílána nikde jinde než v slovenských rádiích.

„Marginální výjimku tvoří česká rádia. Považujeme proto za správné, pokud zákon určí, že alespoň čtvrtina vysílané hudby v našich rádiích bude mít slovenského autora nebo interpreta," píše ministerstvo v tiskové zprávě. Pokud zákon projde parlamentem, bude platit od 1. ledna 2016.

Podle zákona se za slovenské hudební dílo bude považovat nejen skladba s textem ve slovenském jazyce, ale i to, jehož alespoň jeden autor nebo interpret je nebo byl státním občanem SR nebo má či měl trvalý pobyt na území SR.

Majitelé soukromých rádií tvrdí, že vládní návrh zákona s nimi nikdo neprojednal. Považují ho za chybu a chtějí se proti němu bránit i soudní cestou.

Petr Vavrouška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme