Ve Středozemním moři pravděpodobně utonulo 400 uprchlíků z Libye

Ve Středozemním moři se údajně utopilo zhruba 400 lidí, kteří se plavili z Libye do Evropy. Italská námořní hlídka z převrácené lodi zachránila 144 osob. Oznámila to humanitární organizace Save the Children. Pátrací operace trvá od pondělka, zatím se podařilo najít devět těl.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Před dvěma dny musela italská pobřežní stráž zasahovat na lodi Blue Sky M plující pod moldavskou vlajkou

Před dvěma dny musela italská pobřežní stráž zasahovat na lodi Blue Sky M plující pod moldavskou vlajkou | Zdroj: Reuters

Italské hlídky prohledávají oblast po vodě i ze vzduchu. Pohřešuje se asi 400 lidí. Italské úřady tak usuzují z výpovědí zachráněných uprchlíků a podle OSN tomuto počtu odpovídá také odhad kapacity potopeného plavidla.

Letos už při pokusu dostat se do Evropy zahynulo na 500 běženců. Dalších 7 tisíc uprchlíků se jen od pátku podařilo italským hlídkám zachránit. Období migraci přitom teprve začíná.

Podle Mezinárodní organizace pro migraci hrozí, že letošní statistiky budou ještě horší než ty loňské. Za uplynulý rok totiž na moři zahynulo víc než 3 tisíce uprchlíků. Lodě, na kterých pluli, byly často ve špatném technickém stavu a obvykle také přeplněné a přetížené.

Největší podíl utečenců přichází do Evropy ze Sýrie, Eritreje a Somálska. Jen za uplynulý rok dorazilo do zemí Evropské unie 280 tisíc nelegálních migrantů.

Komisař pro migraci Dimitris Avramopulos k tomu řekl, že unie bude muset na příliv uprchlíků reagovat patřičnými kroky, jakými, ale neupřesnil.

Situaci navíc ztěžuje fakt, že pašování lidí je zřejmě výnosný obchod. Převaděči ale obvykle opouštějí lodě s uprchlíky dřív, než se dostanou do rukou policie.

V uplynulých dnech se dokonce stalo, že pašeráci stříleli do vzduchu, aby upozornili námořní hlídky na přítomnost lodě plné uprchlíků. Na člunu pak místo opustili.

V Středozemním moři asi utonulo 400 uprchlíků z Afriky | Foto: ČTK

Tea Veseláková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme