Zaměstnanci Škody Auto hrozí kvůli mzdám několikadenní stávkou

Odbory automobilky Škoda Auto hrozí tří až pětidenní stávkou. A to v případě pokud firma nezvýší mzdy svým zaměstnancům o více než tři procenta. Odbory a zástupci firmy se sejdou zítra. Za vyšší mzdy dnes demonstrovaly před budovou vedení automobilky v Mladé Boleslavi tisíce zaměstnanců. Odbory se s firmou na růstu mezd zatím nedohodly. A to přesto, že kolektivní smlouva vypršela na konci března.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Před budovou vedení automobilky Škoda Auto v Mladé Boleslavi demonstrovaly tisíce zaměstnanců za vyšší mzdy

Před budovou vedení automobilky Škoda Auto v Mladé Boleslavi demonstrovaly tisíce zaměstnanců za vyšší mzdy | Zdroj: ČTK

Odbory chtějí docílit zvýšení mzdy zaměstnancům o pět procent. Argumentují tím, že společnost rekordně vyrábí i prodává. Šéf odborů Jaroslav Povšík říká, že pokud firma peníze nepřidá, jsou připraveni stávkovat:

Přehrát

00:00 / 00:00

Na protestu zaměstnanců Škody Auto v Mladé Boleslavi kvůli platům natáčel Radek Duchoň

„Máme docela velkou sílu a organizovanost, takže zhruba tři dny bychom udělali nanečisto a pak bychom šli do časově neomezené stávky.“

Mluvčí automobilky Jana Bahníková uvádí, že vedení firmy bude se zaměstnanci dál jednat:

„Zaměstnanci mají právo dát najevo svůj názor formou, kterou si sami zvolí. My toto právo plně respektujeme. Naše poslední nabídka byla tři procenta.“

Podle vedení firmy je to vzhledem k dalším bonusům, které zaměstnanci dostávají, dost.

Mezi ty hlavní patří dalších 25 tisíc korun, které dostanou na ruku jako variabilní část bonusu. S dalšími odměnami, které dostanou před letními dovolenými a před Vánoci, to dělá ročně asi 60 tisíc korun navíc.

Firma také nabízí navýšení měsíčního příspěvku na doplňkové penzijní připojištění, ve dvou krocích to bude až 900 korun.

Jednání o nové podobě smlouvy

V Mladé Boleslavi jsou vždycky před koncem platnosti kolektivní smlouvy k poslednímu březnovému dni bouřlivá jednání o její nové podobě. Většinou se ale podmínky podaří dojednat.

Letos jsou jednání ještě ostřejší. Odboráři, kterých se zastává i vedení Českomoravské konfederace odborových svazů, chtějí prosadit třeba takzvaná flexikonta. To je pružná pracovní doba podle toho, jak to vyžaduje výroba.

Přehrát

00:00 / 00:00

O požadavcích zaměstnanců automobilky Škoda mluvil předseda odborů v automobilce Jaroslav Povšík

Automobilka patří se svými mzdami dlouhodobě k platové špičce v Česku. Průměrná mzda přesáhla 42 tisíc korun včetně smluvních zaměstnanců. U tarifních je to 38 500 korun. Dělník má v průměru 33 500 korun. Taková suma se ale řadě zaměstnanců nezdá, jsou v ní totiž započítané i bonusy.

Před budovou vedení automobilky Škoda Auto v Mladé Boleslavi demonstrovaly tisíce zaměstnanců za vyšší mzdy | Foto: ČTK

Magdaléna Medková, Radek Duchoň Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme