Spor o stavbu U Milosrdných: Arogance úřadu, nebo naschvály odpůrců?

15. duben 2015

Návrh bytové stavby v ulici U Milosrdných u Anežského kláštera je trnem v oku ochránců staré Prahy. Projekt už má územní rozhodnutí i povolení památkářů.

Jeho odpůrci se ale nehodlají vzdát, a pořádají dnes demonstraci proti výstavbě budovy s šesti nadzemními podlažími a podzemními garážemi.

„Naše věcné protesty byly úřadem zamítnuty dvěma slovy: zamítá se,“ uvedla v Ranním Plusu viceprezidentka Asociace sdružení pro ochranu a rozvoj kulturního dědictví České republiky Marie Švábová.

Podle ní se nikdo se nepokusil o předložení protiargumentů. „Považujeme to za brutální aroganci úřadu. Proto územní rozhodnutí nepovažujeme za platné.“

Švábové nejvíce vadí předimenzovanost stavby. „Fasáda budovy převyšuje podstatně fasádu sousedního barokního špitálu, a je nejméně dvojnásobně vyšší než Anežka.“

„Budova architekta Fránka proniká ještě do areálu pozemku sv. Anežky české, což je bezprecedentní,“ tvrdí architektka.

Ta proti moderním stavbám obecně výhrady nemá. „Rozhodně nechceme skanzen,“ brání se.

„Praha je živé město, a k životu patří změna, ale ta změna musí zachovat identitu města. Vsadit nový objekt do historické struktury je umění, ale nejde to řešit kontrastem, výsledkem je potom chaos,“ shrnula své výhrady na adresu projektu Marie Švábová.

Autor projektu: Udělali jsme maximum

Autor projektu budovy architekt Zdeněk Fránek namítl, že Švábová uvedla celou řadu nepravdivých informací. Námitky odpůrců rozhodně nebyly úřady zamítnuty jen dvěma slovy.

„Proběhla mnohosetstránková korespondence. Odpůrci celý projekt zdržovali 14 let,“ vysvětlil Fránek.

Zpočátku stavbu odmítal povolit i Památkový ústav, ale téměř pětiletá jednání a úpravy v projektu názor památkářů nakonec změnily.

Výhradu Švábové k předimenzovanosti budovy architekt nepřijímá.

„Udělali jsme objekt, který žádným rozměrem nepřesahuje renesanční palác, který na pozemku historicky stál,“ brání se Fránek.

Ani k narušení pražského panoramatu při pohledu z Letné rozhodně nedojde. „Udělali jsme si celou řadu zákresů do fotografií. Objekt, který je za naší budovou, ji převyšuje o půl patra a celou střechu, tedy asi o 7 metrů.“

„K projektu jsme přistoupili s maximální pietou. Od kolegů architektů mám jen dobré ohlasy, udělali jsme maximum. Nemám důvod projekt měnit,“ konstatoval Zdeněk Fránek.

autoři: oci , bum
Spustit audio