Muž šel přes přechod na červenou, 'zpacifikoval' ho policista v civilu

Proti muži, který šel v Pardubicích přes přechod na červenou, zasáhl tvrdým způsobem policista v civilu. Snažil se muže zadržet do příjezdu služební hlídky, když se neukázněný chodec bránil, povalil ho policista na zem. Video se zásahem přinesl server iDnes. Incident prověřuje Generální inspekce bezpečnostních sborů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Policista v civilu tvrdě zasáhl proti muži, který šel přes přechod na červenou

Policista v civilu tvrdě zasáhl proti muži, který šel přes přechod na červenou | Foto: Jan Vávra | Zdroj: Český rozhlas

Muž, dejme tomu jménem Petr (pravé jméno si nepřál uvést), ještě s dalším kolegou měl namířeno do indické restaurace. Na konci třídy Míru přecházeli k Zelené bráně.

„Protože jsme viděli, že autům naskočilo oranžové světlo, tak jsme se vydali na přechod na červenou. Někdy v polovině toho přechodu to přebliklo na zelenou. Za námi se ozval takový neduchaplný dotaz, jestli máme mozek a oči,“ popsal pan Petr Českému rozhlasu zrod incidentu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Příběh neukázněného chodce, kterého zadržel policista v civilu, přiblížila redaktorka Drahomíra Bačkorová

Muži prý odpověděli, že mozek mají a oči také a protože auta stála, silnici přešli. „Pán začal vykřikovat, že je policie a jménem zákona, ať se okamžitě zastavíme,“ pokračoval Petr.

Slovní pře, při níž chodci požadovali, aby policista ukázal služební průkaz, a i po jeho ukázání odmítali čekat na uniformovanou hlídku, přerostla v otevřený konflikt, při němž policista vzdorujícího chodce „složil“ k zemi.

Jeden z mužů incident natáčel na mobilní telefon a konfliktu přihlíželi i další svědci. Na naléhání zadrženého i okolostojících nakonec policista povaleného Petra pustil, na místo následně dorazila přivolaná hlídka.

Policie případ prověřuje

Server iDnes uvedl, že policista slouží na obvodním oddělení v Polabinách. Zatímco ještě včera se vedení policie za svého muže postavilo s tím, že o všem okamžitě podal hlášení a neporušil žádné pravomoci, dnes po zhlédnutí videozáznamu svůj postoj přehodnotilo.

„Vzhledem k tomu, že informace podané bezprostředně policistou nejsou shodné s informacemi, které byly dnešního dne medializovány, začalo se tímto incidentem zabývat oddělení vnitřní kontroly,“ uvedla policejní mluvčí Eva Maturová s tím, že dotyčný policista je dál ve službě.

Pan Petr už podal trestní oznámení ke státnímu zastupitelství v Hradci Králové – nechtěl ho prý podávat u kolegů zasahujícího policisty v Pardubicích.

Celým případem se začala zabývat i Generální inspekce bezpečnostních sborů.

Český rozhlas, kov, Drahomíra Bačkorová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme