Vláda napodruhé schválila cestu Zemana do Moskvy na oslavy výročí konce války

Vláda dnes napodruhé schválila květnovou cestu prezidenta Miloše Zemana do Moskvy na oslavy 70. výročí konce druhé světové války. Minulý týden vláda projednávání tohoto bodu přerušila kvůli sporům okolo možné účasti Zemana na kontroverzní vojenské přehlídce na Rudém náměstí. Prezident se jí ale nakonec nezúčastní, a tak kabinet cestu odsouhlasil.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezident Miloš Zeman

Prezident Miloš Zeman | Foto: Michal Doležal | Zdroj: ČTK

Právě účast na přehlídce ozbrojených sil, kterou kvůli ruské anexi Krymu a podpoře povstalců na Ukrajině většina západních státníků bojkotuje, se některým členům kabinetu nezamlouvala.

Vedle ministrů za KDU-ČSL ji nejvíce odmítali vicepremiér Andrej Babiš a ministr spravedlnosti Robert Pelikán za hnutí ANO. Pouze ČSSD ústy premiéra Bohuslava Sobotky deklarovala, že prezidentovu cestu blokovat nebude.

Kvůli rozdílným názorům ministrů vláda minulou středu na nočním zasedání schvalování Zemanovy návštěvy přerušila a pověřila šéfa diplomacie Lubomíra Zaorálka z ČSSD, aby do následujícího týdne získal podrobnosti o programu prezidenta v Moskvě.

Podle médií se měl také pokusit Zemana přesvědčit, aby se přehlídky po boku ruského prezidenta Vladimira Putina a severokorejského diktátora Kim Čong-una neúčastnil.

Vláda projedná plán oslav 70. výročí konce 2. světové války. Chystá desítky akcí

Číst článek

Hradní mluvčí Jiří Ovčáček v pátek oznámil, že v době konání vojenské přehlídky se prezident v ruské metropoli sejde se slovenským premiérem Robertem Ficem. Bratislava to zatím nepotvrdila.

Ovčáček dodal, že šlo o nezávislé rozhodnutí hlavy státu a masivní kritika možné účasti na přehlídce v něm prý nehrála žádnou roli. Vládní i opoziční politici tento krok přivítali.

Zeman do Moskvy odletí večer 8. května. Následující den tam podle Ovčáčka vedle schůzky s Ficem položením věnce uctí památku 150 tisíc sovětských vojáků, kteří přišli o život při osvobozování Československa.

Právě uctěním památky rudoarmějců prezident zdůvodňoval svou cestu do Ruska, které kvůli svému zasahování do krize na Ukrajině čelí západním sankcím. Kdyby tam nejel, považoval by to prý za urážku padlých vojáků. Do vlasti se Zeman vrátí 10. května.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme