Vojáci si dnes vyzkoušeli odvody nanečisto. Za dva roky to možná čeká mladé muže i ženy

15. duben 2015
Zprávy z

Nanečisto si dnes vojáci ze záloh vyzkoušeli odvod. Předstoupili před komisi, absolvovali povinnou lékařskou prohlídku a nakonec vyslechli obvyklé – odveden nebo odvedena. Děje se tak po deseti letech, kdy byly odvody do armády zrušeny. Mladí lidé, muži a ženy, budou moci do skutečné uniformy za dva roky, ale pouze za předpokladu, že poslanci schválí novelu branného zákona.

V Jihlavě byli dnes cvičně odvedeni příslušníci vojenských záloh. Přišel i Karel Hanák, aby se znovu nechal naverbovat po rovných dvaceti letech. „Čtu, že jste sportovec, horolezec. Ze zdravotních důvodů tedy není nic, co by bránilo,“ vyslechl si od lékaře.

Došlo také na další kontroly a nezbytná měření a vážení. „Je mi jedenačtyřicet, mám 93 kilo, 176 centimetrů, myslím, že to není nejhorší,“ usmívá se.

Do zeleného muži i ženy

Chystaná novela zákona počítá s odvody žen. Sandra Tesařová už v zeleném stejnokroji je a znovu by se odvézt klidně nechala. „Je potřeba si projít vlastní anamnézu, připravit se na rozhovor s tou komisí,“ dodává Sandra Tesařová.

Dnes přišli k odvodu i čtyřicátníci, jako Karel Hanák. Za dva roky by měli před komisí postávat mnohem nervóznější osmnáctiletí muži i ženy.

autoři: mik , daz
Spustit audio