Stavební úpravy v domě mohou zvýšit koncentrace radonu

15. duben 2015

Ústav radiační ochrany se chystá oslovit majitele domů, které v 70. letech stavěl národní podnik Prefa Hýskov. Takzvané domy Start jsou totiž z panelů, ze kterých se uvolňuje radon. Tím, že lidé budovy zateplují a vyměňují v nich okna, koncentrace radonu často stoupají. Problém se týká několika tisíc domů, a to hlavně v Praze a ve středních Čechách. Jeden z nich stojí i v Řitce.

Manželé Hájkovi žijí se dvěma dětmi v domku v Řitce u Prahy už dvanáct let. To, že by v jejich domě mohl být radon, se Jarmila Hájková dozvěděla víceméně náhodou. A hned se obrátila na Státní ústav radiační ochrany, který měření koncentrací škodlivého prvku zdarma provádí.

„Člověk na to pořád myslí, ale pokud se nám protiradonová opatření podaří realizovat brzy a snadno, tak to bude dobrý. Kdyby to mělo trvat dlouho, tak bychom z toho měli asi špatný pocit. Děti už jsou starší, všechno vědí i aktivně větrají,“ říká Hájková. Její obavy jsou na místě. Sami lékaři přitom potvrzují, že prokázaným výsledkem zvýšené inhalace radonu je vyšší pravděpodobnost rakoviny plic.

V domě Hájkových se teď střídají odborníci, aby pomocí různých přístrojů zjistili, nakolik jsou koncentrace v pětipokojovém domě vysoké. Nejprve zjišťují kvalitu použitého stavebního materiálu, poté do všech obytných místností instalují přístroje, které minimálně týden monitorují koncentraci radonu.

Jen větrat nestačí

Výsledky budou sloužit jako podklad pro projektanta, který majitelům budovy doporučí nejlepší opatření, například pořízení vzduchotechniky. Peníze na její koupi můžou Hájkovi čerpat ze státní dotace.

Hygienické stanice v 90. letech velkou část problematických domů vyhledaly a koncentrace radonu měřily. Teď se Státní ústav radiační ochrany do těchto domů vrací, a to v souvislosti s tím, že lidé v nich mění okna, dveře a zateplují je.

Po týdnu se odborníci z ústavu k Hájkovým vrátí. Nashromážděná data odborníci stáhnou a vytvoří matematický model koncentrace radonu v jednotlivých místnostech. „Z toho potom dokážeme odhadnout, kde zdroje radonu jsou a jaká opatření je nezbytné udělat,“ vysvětluje postup pracovnice ústavu Ivana Fojtíková.

„Z těch domů, které jsme měřili v 90. letech, byla část v pořádku, protože použitá okna zajišťovala dostatečnou ventilaci. Dnes, po výměně oken, dochází k tomu, že i v těchto domech se situace výrazně zhoršuje,“ doplňuje Fojtíková.

Větrání jako první pomoc podle ní sice funguje, ale ne dlouhodobě. Někdy jsou koncentrace tak vysoké, že větrání nepomůže a problém je potřeba řešit technicky. A to chce lidem ústav nabídnout.

Spustit audio