Manželé za války zachránili Židovku. Teď jsou Spravedliví mezi národy

Do Česka míří další ocenění Spravedlivý mezi národy. Od Izraele jej in memoriam dostali manželé, kteří za druhé světové války na Ukrajině ukrývali židovskou dívku a tím jí zachránili život. Po válce jí navíc pomohli postavit se na vlastní nohy a založit rodinu. Ocenění předal potomkům manželů izraelský velvyslanec v Praze.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Medaile udělovaná s vyznamenáním Spravedlivý mezi národy

Medaile udělovaná s vyznamenáním Spravedlivý mezi národy | Foto: Yad Vashem

Nejnovější Spravedlivou mezi národy je Anna Bohatá, která spolu s manželem za války ukrývala židovskou dívku Mindlu Švarcovou nejen před německými vojáky, ale i před oddíly banderovců.

Rodina Bohatých patřila mezi volyňské Čechy a po válce se z Ukrajiny vrátila do Československa. Schovanku Mindlu vzali s sebou, a členové rodiny se v její prospěch vzdali dokonce i svého dědického podílu.

Mindla se nakonec provdala jako Emilie Sobotková a měla tři dcery, mezi nimi i Růženu.

„Je to nádherný pocit, protože jsme vždycky věděli, že ta rodina nás brala za vlastní, že nám nikdy nedali nic najevo, zkrátka se k nám chovali hrozně hezky a mamku měli moc rádi,“ svěřila se Českému rozhlasu.

Titulem Spravedlivý mezi národy bylo oceněno celkem 115 Čechů.

Vojtěch Berger, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme