V památkové rezervaci na Starém Městě má vyrůst stavba přezdívaná maršmeloun. Pražané proti tomu demonstrují

16. duben 2015
Zprávy

Šest pater a dvě podzemní podlaží, tak má vypadat bytový dům v Pražské památkové rezervaci blízko Anežského kláštera. Právě proti jeho stavbě protestovaly před úřadem Prahy 1 desítky lidí. Podle demonstrantů je dům moc velký, do památkové zóny se nehodí a kvůli stavbě padne část klášterní zdi. Její architekt ale tvrdí, že stavba je v pořádku. Souhlasili s ní i památkáři. Chybí už jen stavební povolení.

„Přezdívá se mu maršmeloun, nevím, proč by se tím mělo ničit historické centrum. Nebere se ohled na celkový vzhled a památkovou zónu," říkají účastníci demonstrace.

Demonstrace se zúčastnila i architektka Marie Švábová, viceprezidentka Asociace sdružení pro ochranu a rozvoj kulturního dědictví. Stavba se podle ní do okolí nehodí. „Ten dům převyšuje o 3 metry 60 centimetrů fasádu sousedního špitálu a o 11 metrů římsu domů, které jsou cestou ke vstupu do Národní galerie," říká.

To ale odmítá autor celé stavby Zdeněk Fránek, děkan fakulty architektury na Technické univerzitě v Liberci: „Vždycky byla daná jedna velikost objektu, který tam může být. To je schválené územním plánem a je to velikost neorenesančního paláce, který tam před tím stál."

Podle odpůrců stavby padne i podstatná část klášterní zdi, protože budova proniká do areálu.

„Přibližování této gigantické stavby k Anežce, ze které svou hmotou dělá sentimentální suvenýr, je neomluvitelné," míní Marie Švábová.

Podle Zdeňka Fránka je ale zeď ke klášteru až novodobá.

„Tam je zeď ze 70. let, která stojí vedle dvou garáží, které byly postaveny pro potřeby galerie. Ty budou odstraněny a s nimi i ta zeď," vysvětluje.

Proč zrovna maršmeloun?

Projekt získal přezdívku maršmeloun podle jednoho z původních návrhů, ve kterém měla být fasáda barevná. Architekt ale nakonec barvu změnil do tmavších tónů.

„Slovo maršmeloun je pro mě novinka. Kvůli barevnosti objektu jsme měli několik sezení s památkáři a vybrali jsme tlumené barvy," dodává Zdeněk Fránek.

Projekt na bytový dům v sousedství Anežského kláštera ještě čeká na stavební povolení.

„Až se vypořádají všechny námitky, může být vydáno stavební povolení - anebo může být i zamítnuto," potvrzuje mluvčí Prahy 1 Veronika Blažková.

Proti stavbě maršmelounu protestovaly i děti
autor: jch
Spustit audio

Více z pořadu