Ruští Noční vlci se chystají na kontroverzní cestu napříč Evropou

Zanedlouho si svět připomene 70. výročí konce nejstrašnějšího konfliktu v dějinách lidstva, 2. světové války. Zejména Evropu však vzpomínka zastihla v rozbouřených a napjatých časech.

Tato slova čteme na serveru stanice Rádio Svobodná Evropa/Rádio Svoboda, který se věnuje zdánlivé marginálii, jež ovšem ve zmíněných kulisách nabývá na dramatičnosti.

Ruská federace motocyklového turismu oznámila, že k výročí konce 2. světové války chystá demonstrativní cestu do Berlína, kam by měla 9. května dorazit skupina motorkářů.

Budou startovat 25. dubna v Moskvě, do německé metropole pojedou přes Bělorusko, Polsko, Slovensko, Rakousko a Českou republiku. Během cesty navštíví válečné památníky, uctí památku obětí holokaustu a také pohřebiště sovětských vojáků.

„Naše mise nemá žádné politické pozadí,“ ujišťuje v rozhovoru pro Rádio Svobodná Evropa organizátor celé akce Andrej Bobrovskij, podle něhož jde především o rozvíjení vlasteneckého cítění účastníků a připomenutí si událostí, vážících se k výročí.

Čtěte také

Cesty se má zúčastnit několik desítek motorkářů, kteří prý již podstoupili vízové a další formality.

Ale až dorazí do Polska, mohou ruští jezdci čelit nepříliš vřelému přijetí místních občanů, kteří si jejich přítomnost na svém území nepřejí. A pokud Rusové čekali nějakou publicitu, zaspali. O tu negativní se již postarali Poláci.

Vladimir Putin se v roce 2010 ještě v roli premiéra připojil k jedné ze spanilých jízd Nočních vlků na Krymu

Na Facebooku se objevila kritická vyjádření typu „Jsme proti průjezdu ruských banditů Polskem“. Výzvu v tomto smyslu již podepsalo na 8000 lidí s tím, že by ruským jezdcům měl být zakázán průjezd zeměmi Evropské unie, včetně překročení polských hranic.

„Kde se bere takový odpor?“ ptá se server a osvětluje: „Někteří z jezdců jsou totiž členy motorkářského klubu Noční vlci, kteří mají velmi těsné vztahy s ruským prezidentem Vladimirem Putinem, který se v roce 2011 ještě v roli premiéra připojil k jedné z jejich spanilých jízd. Právě jeho velmi aktivně podporovali při záboru Krymu a netajili se sympatiemi k proruským separatistům bojujícím na východní Ukrajině.“

A nešlo jen o slova. Při anexi poloostrova to byli právě Noční vlci, kteří hlídkovali na klíčových komunikacích, a dokonce obsadili některé ukrajinské vojenské sklady.

Podle nejnovějšího dokumentu ruské státní televize dokonce zajali nejméně jednoho ukrajinského důstojníka.

Čtěte také

Klub čítá asi 5000 členů a přijímá jen ty, kdo „prokážou své vlastenectví“. Má přísná vnitřní pravidla, platnými zákony však demonstrativně pohrdá.

Podle ruských liberálních médií jde o gang radikálních nacionalistů a násilníků vyznávajících agresivní formy pravoslavné víry. Předloni byli členové klubu zapleteni do přestřelky se znepřáteleným motorkářským gangem Tři cesty, která se neobešla bez obětí na životech.

Ale zpět do Polska. „Hlavním důvodem našeho odmítavého postoje k této jízdě je ruská agrese na Ukrajině,“ vysvětluje v rozhovoru pro Rádio Svobodná Evropa Jarek Podworski, jeden z iniciátorů facebookové výzvy.

„Noční jezdci byli jedněmi z prvních, kdo na Krymu agitovali pro Putina. Nechyběli ani v Donbasu, kde se zúčastnili bojů. Jsou mezi nimi i ti, kteří aktivně bojovali proti ukrajinským vládním silám.“

Organizátor akce Bobrovskij si pospíšil s prohlášením, že akce není projektem Nočních vlků, a to i přesto, že byla inzerována na jedné z webových stránek klubu.

Jeho šéf Alexander Zaldostanov však Rádiu Svobodná Evropa potvrdil, že jejími organizátory jsou právě Noční vlci.

Čtěte také

On sám ovšem neví, zda se na cestu vydá. Je totiž na sankčním seznamu Spojených států a Kanady kvůli angažmá při anexi Krymu. V zemích Evropské unie však na něho žádné restrikce uvaleny nejsou.

„Nechceme žádné konflikty, nemáme extremistické záměry. Účel naší cesty je velmi jednoduchý, podmíněný historií. Chceme uctít naše předky a učinit tak v Berlíně 9. května,“ říká Bobrovskij.

Ruští motorkáři potáhnou na Berlín (ilustrační foto)

Podle Poláka Podworského však situace není zdaleka tak jednoduchá. Jeho krajané mají ještě v živé paměti, jak si Sovětský svaz a hitlerovské Německo v roce 1939, na základě paktu Molotov-Ribbentrop, rozparcelovaly jejich vlast.

Stále bolestnou ranou jsou sovětská zvěrstva, jako je například vyvraždění tisíců příslušníků polské elity v lesích u Katyně, a trpká poválečná zkušenost, kdy po porážce nacistického Německa neodtáhla Rudá armáda z Polska.

„Pro Poláky je 50letá ruská okupace letitou noční můrou, mnoho lidí bylo zavražděno, mnoho jich skončilo na Sibiři, proto je tahle cesta napříč naší vlastí naprosto nepřijatelná. Doufáme, že jim bude zabráněno ve vstupu na naše území,“ říká Podworski s tím, že pokud se tak nestane, chtějí aktivisté blokovat silnice a po místních úřadech požadovat, aby se vše odehrávalo přísně podle právních předpisů.

Bobrovskij se konfrontací neobává, nicméně říká:

„Jestli budeme konfrontováni s chuligány, budeme s nimi jednat jako s chuligány. Respektujeme místní zvyklosti a legislativu, nedovolíme vůči nikomu agresivní jednání, máme jen dobré záměry,“ cituje Rádio Svobodná Evropa organizátora motorkářské mise napříč Evropou.

Polská premiérka Ewa Kopaczová už označila chystanou jízdu za provokaci. Podle ní zatím není jisté, zda úřady průjezd motorkářské skupiny přes své území povolí, hraniční stráž rozhodne až na místě.

„Pokud Noční vlci ohrozí bezpečnost země nebo budou Polsko urážet, podniknou proti nim úřady příslušné kroky,“ dodala premiérka.

Zpracováno ze zahraničního tisku.

autor: smi
Spustit audio