Brazilská policie zatkla v korupčním skandálu i pokladníka vládní strany prezidentky

Obrovský korupční skandál v Brazílii už přímo zasáhl do vládní strany prezidentky Dilmy Rousseffové. Pokladník Strany pracujících odstoupil poté, co ho zatkla policie. Je podezřelý z toho, že se podílel na rozdělování a předávání úplatků z předražených zakázek pro polostátní ropnou firmu Petrobras.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sídlo brazilského ropného koncernu Petrobras v Rio de Janeiru

Sídlo brazilského ropného koncernu Petrobras v Rio de Janeiru | Zdroj: Reuters

João Vaccari Neto je už druhým pokladníkem vládní Strany pracujících, který skončil v policejních poutech. Ten předchozí byl odsouzený za další korupční skandál - uplácení poslanců výměnou za poslušnost.

Neto je zatím ve vazbě a dosud mu nic neprokázali. Straníci jakoukoli jeho vinu popírají a tvrdí, že jeho zatčení je politická hra.

Podle vyšetřovatelů byl nejen výkonným článkem v korupčním řetězci, ale zároveň měl z korupce peníze on i jeho blízcí. Skandál už postihl nové projekty včetně průzkumu a těžby z nových ložisek ropy.

Pod tlakem je kvůli tomu i prezidentka Dilma Rousseffová. Ta byla přes sedm let, od roku 2003 do 2010, předsedkyní dozorčí rady Petrobrasu. Tvrdí ale, že o údajném spolčení dodavatelů, předražených zakázkách a úplatcích pro manažery firmy i politiky několika stran nevěděla.

Druhá vlna demonstrací

V neděli byla druhá vlna demonstrací proti prezidentce od voleb, oproti té z 15. března ale byly slabší.

Lidé na nich protestovali proti vládní straně a žádali mimo jiné odstoupení prezidentky a dokonce impeachment. Nespokojenost Brazilců sílí právě i kvůli korupčnímu skandálu.

Do ulic chodí podle průzkumů většinou lidé, kteří nevolili Dilmu Rousseffovou ve velmi těsné říjnové prezidentské volbě. Nespokojení jsou Brazilci i s tím, že kvůli tahanicím o rozpočtové škrty chybí peníze.

Ještě například nezačaly vzdělávací kurzy, které financuje vláda a kterými i lákala voliče. Neví se ani, kolik v nich bude nových míst. Problémy mají i místní vlády, ale lidi to může vést k protestům proti té federální.

Objevují se i další korupční skandály. Vyšetřovatelé odhalují jeden velký v brazilské daňové správě. Korupční obvinění zasahují i další strany, i proto prezidentka slibuje už delší dobu tvrdý postih.

Protestující často nevědí, co přesně impeachment znamená. Podle právníků je možný jen za přečin spáchaný během mandátu. Ten současný začal 1. ledna.

David Koubek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme