Záchranářský kříž dostali hrdinové ze Žďáru i pyrotechnici z Vrbětic

Prezident Miloš Zeman předal ocenění hrdinům, kteří s nasazením vlastního života zachránili život jinému člověku. Zlatý záchranářský kříž dostali například hrdinové ze Žďáru nad Sázavou, kde na studenty tamní střední školy zaútočila psychicky narušená žena, nebo pyrotechnici, kteří zasahovali po výbuchu muničního skladu ve Vrběticích.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zlatý záchranářský kříž převzali za svého zesnulého syna Petra Vejvodu jeho rodiče (na snímku)

Zlatý záchranářský kříž převzali za svého zesnulého syna Petra Vejvodu jeho rodiče (na snímku) | Zdroj: ČTK

Zlatým záchranářským křížem byl in memoriam oceněn student Petr Vejvoda, který při útoku ve Žďáru nad Sázavou zachránil život spolužačce za cenu toho svého. Za tento jeho čin to nebude ocenění jediné.

„S hlubokou lítostí a úctou říkám, že pan Petr Vejvoda bude oceněn ještě jednou - bohužel in memoriam - 28. října, kdy obdrží medaili za hrdinství,“ řekl prezident Miloš Zeman poté, co předal zlatý záchranářských kříž Petrovým rodičům.

Přehrát

00:00 / 00:00

Cenu za nejlepší záchranářský čin dostali hrdinové ze Žďáru nad Sázavou i záchranáři z Vrbětic. Zlatý záchranářský kříž jim předal prezident Miloš Zeman

„Moc si toho vážíme. Bylo by lepší, kdyby si to syn mohl převzít osobně,“ svěřil se Českému rozhlasu Petrův otec Kamil.

„Myslím si, že Péťa, který se na nás dívá, by z toho měl velkou radost,“ přidala se Petrova matka Radka.

Oceněn byl i policejní vyjednavač Petr Gruber, který při této události zachránil život těžce zraněné studentce, již útočnice držela jako rukojmí.

Zlatý záchranářský kříž předal prezident také Martině Zbytkové, učitelce z mateřské školy, která zachránila život dvěma chlapcům. Spadli do špatně zabezpečené studny.

„Věděla jsem, že to zvládneme, takže jsem jen čekala, kdo nám přijde na pomoc. Že kluky udržím a že spíš záleží jen na minutách, aby to děti zvládly,“ vzpomínala učitelka.

Cenu si odnesla i učitelka Martina Zbytková, která zachránila dva chlapce spadlé do studny | Foto: ČTK

Zlatý záchranářský kříž si z Pražského hradu odnesl i tým policejních pyrotechniků za to, že ve Vrběticích odstranil zaklíněný nevybuchlý granát ze střechy muničního skladu.

S Vrběticemi je spojené také ocenění pro velitele zásahu Jiřího Ovesného, šéfa hasičské stanice ve Valašských Kloboukách. Rozhodl o tom, že se hasiči stáhnou z hořícího objektu. Za 15 minut sklad vybuchl. Svým rozhodnutím Jiří Ovesný zachránil život všem zasahujícím hasičům a policistům.

„Šlo vlastně o záchranu dvou lidí, kteří se pohřešovali, takže jsme na to nasadili síly a prostředky. Ale nenašli jsme je, tak nebylo na co čekat a museli jsme odjet, protože tam najíždělo strašně moc lidí,“ popsal Ovesný a dodal:

„Nikdo nevěděl, co ve skladech je, takže to bylo asi jedno z nejdůležitějších rozhodnutí, které mohlo padnout, protože jinak mohlo všechno skončit úplně jinak a mohli jsme být jinde.“

'Udělal jsem to, co by měl udělat každý'

Další oceněný Vladimír Kodl zaplatil za pomoc druhému svým zdravím, když po autonehodě vyprošťoval těžce zraněného mladíka, který byl zaklíněný mezi dvěma auty. Mladému muži zachránil život, sám je od října ještě v pracovní neschopnosti.

„Byl jsem 20 let u policie, takže k tomuto jsem přicházel docela často a udělal jsem něco, co by měl udělat každý,“ konstatoval Kodl.

Za výjimečný přínos pro záchranářství dostal zlatý kříž i Jiří Knor, lékař-záchranář, čestné uznání pak komora záchranářů zdravotnických záchranných služeb. Cenu si odnesli i Miroslav Výška a Rudolf Chýlek, kteří zachránili řidiče z hořícího auta.

Ceny za nejlepší záchranářský čin se letos udílely už pošestnácté.

Věra Pfeifferová, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme