Bioničtí mravenci a motýli

17. duben 2015

Německá firma Festo tento týden předvedla na hannoverském veletrhu nově vyvinuté robotické analogie mravenců a motýlů. Kromě testování jejich individuálních pohybových a mechanických schopností jde v tomto projektu také o rozvoj možností jejich vzájemné komunikace, koordinace a potenciální spolupráce.

Firma Festo už mnoho let předvádí, že je světovou špičkou v oboru bionické nápodoby zvířat, ať už jde o jejich podobu nebo pohyby. Její vývojáři už dříve ukázali, že umějí sestrojit dokonalé robotické tučňáky, klokany, medúzy, rejnoky, racky i vážky, stroje pohybující se na zemi, ve vodě i ve vzduchu. Nyní odborníci firmy Festo ukázali veřejnosti roboty, které jsou poměrně přesnou tvarovou i funkční kopií mravenců a motýlů. Často totiž právě přírodní evolucí vytvořené tvary a funkční mechanismy jsou velmi efektivním a optimálním vzorem pro výrobu robotů.

Projekt má název Bionic Learning Network (BLN) a firma Festo v jeho rámci spolupracuje s několika univerzitami, ústavy a vývojářskými firmami. Bioničtí mravenci patří pod úkol s názvem BionicANT(s), přičemž poslední tři písmena v názvu znamenají zkratku Autonomous Networking Technologies.

Bionický mravenec BionicANT(s)

Firma Festo vyzkoušela v praxi spolupráci trojic robotických mravenců - při kooperativním transportu menších předmětů. Podobně se totiž chovají i mravenci přírodní. Robomravenci byli poháněni pomocí piezoelektrických motorů a keramických končetin, naváděni pomocí laserů, přičemž spolu komunikovali přes spojení typu Wi-Fi. Jejich základní součástky byly vytištěny na trojrozměrné tiskárně (metodou laserově spékaného polyamidu) a následně bylo jejich tělo pokryto elektronickými obvody.

Bionický mravenec BionicANT(s)

Na jejich malou hlavičku umístili výzkumníci dvojici mikrokamer, které stroji poskytly trojrozměrný obraz okolí. Vpředu má robomravenec také k dispozici dvojici kusadel, které slouží k uchopování a tahání předmětů. Na spodní straně trupu mají robomravenci navíc umístěno optoelektrické pohybové čidlo, které měří rychlost pohybu vůči podlaze nebo podložce. Robomravenec je ovšem zatím mnohem větší než mravenec živý - má rozměry rrovnatelné s lidskou dlaní a hmotnost přes 100 gramů.

Robotičti motýli (eMotionButterflies) se vyznačují elegantním tvarem a jemně vyladěným ovládáním ultralehkých křídel. Umějí se orientovat v interiérech pomocí lokálního pozičního systému a infračervených čidel. Jsou také schopni létat ve skupinách o deseti členech, aniž by se sráželi. Na dálku je ovšem všechny řídí jeden počítač. Do obecného projektu BLN patří ještě úkol FlexShapeGripper, což je rameno se speciálním úchopem, které má vzor v uchopovací schopnosti jazyku chameleona.

Zdroje: FESTO, Popular Science, Phys.Org, Discover Magazine

autor: Pavel Vachtl
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.