Protesty proti dohodě TTIP mohou mít ideologický základ, tvrdí europoslankyně

17. duben 2015

Smlouva o volném obchodu mezi Evropskou unií a Spojenými státy známá pod zkratkou TTIP ještě nemá jasné kontury, ale už se proti ní protestuje. Aktivisté v Česku hodlají vyvěšovat visačky s vtipy upozorňující na údajná rizika úmluvy.

Podle zastánců dohody je propojení USA a Evropy nutné, aby byly obě strany schopné čelit nástupu především asijské konkurence. Odpůrci ale tvrdí, že je dohoda ušita na míru velkým korporacím, a v Evropě prý může vést ke snížení standardů a kvality potravin.

„Pro nás jsou Spojené státy druhým největším mimoevropským trhem, a tedy příležitostí pro export,“ řekla v našem vysílání europoslankyně Dita Charanzová (ANO).

Kromě posílení exportu je přínosné i sjednocení mezinárodních standardů, dodala.

Způsob, jakým evropská strana vede jednání je velmi otevřený. „Nikdy jsme nevedli transparentnější jednání,“ chválila europoslankyně.

Europoslanec Pavel Poc (ČSSD) vybídl v jednání k obezřetnosti. „Přístupy a standardy Spojených států a Evropské unie jsou rozdílné. Je to přeci jenom tvrdé obchodní jednání, obchodní smlouva, a je třeba hájit české i evropské zájmy.“

Přesto se není čeho obávat, protože čas a prostor pro vyjednávání evropská strana má, soudí europoslanec. „Nemám obavu z toho, že bychom nebyli schopni naše zájmy ohlídat, naše pozice je pevná.“

„Všechna rizika, která vidíme, se snažíme popsat, definovat, a umožnit vyjednavačům, aby hájili zájmy občanů EU,“ tvrdí Poc.

Poc: Dopady smlouvy zatím nelze odhadovat

Nesouhlasné hlasy je podle Charanzové třeba brát vážně. „Je potřeba vést dialog se zájmovými skupinami, a opravdu se bavit o těch obavách, které mají nějaký racionální základ.“

Několik různých studií britských nebo německých organizací jasně dokládají, že dopad na evropskou ekonomiku bude pozitivní, připomněla europoslankyně.

„Co ale nechápu, jsou demonstrace, které už v tuto chvíli říkají dohodě ne, aniž bychom věděli, co v ní bude, a kladu si otázku, jestli toto odmítání nemá spíše nějaký ideologický základ,“ všímá si Dita Charanzová.

Europoslanec chápe protesty proti úmluvě jako součást demokratického procesu. „Je to nějaký občanský názor, a je třeba mu naslouchat. Nějaké obavy mohou vycházet z neinformovanosti, jiné ze skutečných rizik, ale je to běžný jev demokratické společnosti.“

Souhlasí s Charanzovou v tom, že zatím není možné odhadnout konkrétní obsah i důsledky smlouvy.

„Teprve studie dopadů provedená po předložení plné verze smlouvy může jasně říci, jestli dopady budou pozitivní, nebo negativní,“ vyzval k trpělivosti Pavel Poc.

autoři: oci , bum
Spustit audio