Veterináři stahují z trhu 10 tun polského kuřecího, obsahuje salmonelu

V českých obchodech se objevily mražené kuřecí stehenní řízky se salmonelou. Výrobek s datem trvanlivosti 29. března 2016 pochází z Polska. Státní veterinární správa (SVS) nechala zásilku stáhnout z trhu, celkem šlo přibližně o deset tun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kuře

Kuře | Foto: Fotobanka PhotoRack

Podle mluvčího SVS Petra Pejchala se blíže nespecifikované množství masa již prodalo, část zásilky mířila také na Slovensko.

„Tento výrobek byl distribuován do tří prodejen v České republice, konkrétně se jedná o obce Louny, Paška v Moravskoslezském kraji a Sadská ve Středočeském kraji, a do jedné prodejny na Slovensku,“ řekl mluvčí Radiožurnálu.

Přehrát

00:00 / 00:00

O systému kontrol potravin mluvil s ministrem zemědělství za KDU- ČSL Marianem Jurečkou Vladimír Kroc

Potenciálně nebezpečným výrobkem jsou balené hluboce mražené kuřecí stehenní řízky bez kosti a kůže, třída jakosti A, identifikační označení výrobce: PL 12030323 s datem minimální trvanlivosti 29. 3. 2016. Zásilka zboží v baleních šest krát dva kilogramy vážila celkem 10,2 tuny.

Přítomnost salmonel prokázalo čtvrteční laboratorní vyšetření. „Přišlo se na to při kontrole našich inspektorů Krajské veterinární správy Středočeského kraje, která odebrala pět vzorků masa a u třech u nich byla prokázána salmonela,“ popsal ministr zemědělství za KDU- ČSL Marian Jurečka.

Odmítnul, že by selhaly kontrolní orgány.

Střevní bakterie salmonely vyvolávají průjmové onemocnění salmonelózu. Do organismu pronikají výhradně ústy, k přenosu nákazy dochází potravinami nebo prostřednictvím nemytých rukou. Pro silného a zdravého jedince nebývá onemocnění obvykle nebezpečné, ohroženi však mohou být starší lidé, nemocní či malé děti. Salmonely lze zničit dostatečným tepelným zpracováním potraviny.

„Průběžně to monitorujeme a dostáváme informace v rámci ostatních členských států Evropské unie. Podle toho přizpůsobujeme zacílení kontrol pro jednotlivé komodity, ale i pro jednotlivé země. I v rámci ročního období se tok komodit mění,“ vysvětlil.

Informace o nálezu čeští veterináři vložili do systému RASFF, jímž se státy EU varují před nebezpečnými produkty. „Podle veterinárního zákona hrozí dovozci ve správním řízení pokuta až do výše jeden milion korun,“ doplnil Pejchal.

Pokud si někdo závadné kuřecí řízky, které se stahují z prodeje, již koupil, může je podle mluvčího vrátit v místě prodeje.

ČRo, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme