Sněm STAN určil témata pro krajské volby. Předseda Půta, obviněný z korupce, nerezignuje

Jedním z témat, s nimiž půjde hnutí Starostové a nezávislí (STAN) do krajských voleb, bude zavedení domovského práva. O tématech pro volby i potenciálních koaličních partnerech dnes členové politického uskupení jednali na sněmu v Praze. Sněm se také postavil za svého předsedu Martina Půtu, který je obviněný z korupce. Půta na post v čele STAN nerezignuje, do vyšetření kauzy ho však dál bude zastupovat první místopředseda Petr Gazdík.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Celostátní sněm STAN. Martin Půta

Celostátní sněm STAN. Martin Půta | Foto: Filip Jandourek

„Chci zdůraznit, že jsem se žádné trestné činnosti nedopustil. Žádný úplatek nepřijal. A v rámci rozhodování o projektu jsem postupoval standardně,“ uvedl Půta před delegáty sjezdu.

Policie předsedu STAN obvinila, že přijal statisícový úplatek v souvislosti s rekonstrukcí kostela sv. Máří Magdalény v Liberci. Projekt za 65 milionů korun měl získat evropskou dotaci.

Půta od začátku obvinění odmítá a podal proti němu stížnost, kterou však státní zástupce minulý týden zamítl. Rezignovat na křeslo předsedy hnutí Půta nechce, považoval by to prý za přiznání viny.

Přehrát

00:00 / 00:00

Sněm STAN přiblížila redaktorka Věra Masopustová

Podle místopředsedy hnutí Petra Gazdíka, který do vyřešení kauzy Půtu v čele uskupení zastupuje, starostové za svým předsedou stojí.

„My ti věříme, že jsi nic neudělal. Podivuji se nad tím, že je v České republice možné obvinit člověka bez jediného přímého důkazu na základě odposlechů, že si někdo s někým někde povídá, a to ještě pod přezdívkou,“ poznamenal Gazdík.

Na sněmu se však zdaleka nemluvilo jen o předsedovi. Jedním z hlavních témat sněmu byla strategie starostů pro krajské volby.

„Starostové a nezávislí chtějí být konfederačním uskupením, které bude sdružovat a přivádět do takzvaně vysoké nebo krajské politiky regionální osobnosti a regionální hnutí. Včera večer jsme podepsali první smlouvu s hnutím Ostravak, se kterým chceme kandidovat v Moravskoslezském kraji. A jednáme s dalšími hnutími,“ poznamenal Gazdík.

Podle něj všechny celostátní strany obecně trpí nedostatkem kvalitních osobností, které by změnily českou politiku.

Celostátní sněm STAN. Petr Gazdík | Foto: Filip Jandourek

Domovské právo

Jedním z témat, s nimiž hnutí do krajských voleb příští rok půjde, je zavedení takzvaného domovského práva. Podle Gazdíka chce hnutí zlepšit vztah lidí k místu, kde žijí. Pomohlo by to podle něj například omezit zneužívání sociálních dávek a snížit počet těch, kteří mají trvalý pobyt na úřadech.

„To, co se děje dnes – a já mohu mluvit konkrétně za obec Suchá Loz – je velmi alarmující, kdy obec, která má 1160 obyvatel, má 72 občanů žijících na úřední adrese obce. Z těch 72 lidí, a to je ještě více alarmující, je zhruba 40 mladých lidí do třiceti let. Ten systém, který je v současnosti, tak nutí lidi, aby se z nich stávali bezdomovci,“ podotkl Gazdík.

Obec by podle hnutí lidem s domovským právem pomáhala v tíživé životní situaci. Naopak k těm, kteří by domovský list neměli, by tuto povinnost neměla.

Politické námluvy

Starostové na svůj sněm pozvali zástupce všech sněmovních stran s výjimkou hnutí Úsvit a KSČM, a pozdravit je přišla i šéfka Strany zelených Jana Drápalová.

Z obsahu proslovů hostů to vypadalo, že zástupci stran dorazili na námluvy. Starostové sice mají smlouvu o spolupráci s TOP 09 platnou i pro příští sněmovní volby, ta však pro krajské volby neplatí.

Hnutí Starostové a nezávislí vzniklo před 11 lety jako Nezávislí starostové pro kraj. Současný název má od roku 2009. Hnutí má zástupce v Poslanecké sněmovně i Senátu a jednoho také v Evropském parlamentu.

I proto šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek připomněl, jak dobře se jim společně pracuje ve sněmovně. „Myslím si, a říkám to bez nadsázky, že mi může každý předseda klubu závidět kompaktní tým s vynikající přátelskou atmosférou, kde si opravdu nehrajeme na to, kdo má legitimaci TOP 09, kdo STTAN a kdo je nestraník,“ podotkl Kalousek.

Ještě vstřícnější byl předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek. „My vás rádi máme, a doufám, že vy nás také. A doufám, že pro Českou republiku bude spolupráce mezi KDU-ČSL a Starosty a nezávislými, ať už bude v jakékoliv formě, prospěšná,“ řekl předseda lidovců.

Téměř „nemravný“ návrh přednesl starostům předseda ODS Petr Fiala. „Za sebe říkám, že jsem sem nepřijel v roli ženicha, že nenabízím rovnou svatbu a manželství. Na druhou stranu nějaký nemanželský poměr bychom někdy mohli mít a mohli bychom si zkusit, jestli nám to půjde,“ řekl Fiala.

Celostátní sněm STAN. | Foto: Filip Jandourek

Jana Čermáková, Věra Pfeifferová, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme