Z Jemenu odjíždějí další čeští občané, OSN vyzývá k okamžitému zastavení bojů

Generální tajemník OSN Pan Ki-mun vyzval všechny strany jemenského konfliktu k okamžitému zastavení bojů. Je to první výzva od 26. března, kdy do bojů proti povstaleckým šíitům vstoupila Saúdská Arábie s dalšími arabskými státy. Ta ale nálety zastavit nehodlá. Konflikt už má více než 760 obětí, domovy muselo opustit asi 150 tisíc lidí. V Jemenu také pokračuje evakuace cizinců, včetně českých občanů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lidé prchají před násilím v Jemenu, kvůli bojům zemřelo přes 760 lidí, zemi jich muselo opustit na 150 tisíc

Lidé prchají před násilím v Jemenu, kvůli bojům zemřelo přes 760 lidí, zemi jich muselo opustit na 150 tisíc | Zdroj: Reuters

Podle Josefa Horáka z českého ministerstva zahraničí by dnes mohla z Jemenu odletět i další skupina evakuovaných českých občanů.

„Nám se podařilo domluvit s německými partnery, že by dnes mělo odletět německé letadlo, na jehož palubě by byly dvě rodiny českých občanů čili 12 osob. Měli by před Džibuti letět do jordánské metropole Ammánu a odtud by se měli přepravit do Mnichova,“ vysvětlil.

Loni se v Jemenu vystupňoval konflikt s místními šíity, kteří ovládli hlavní město Saná a začali bojovat o další území. Na konci března do občanské války zasáhla koalice arabských států vedená Saúdskou Arábií, která zahájila letecké údery na pozice šíitských povstalců. Rijád podporuje mezinárodně uznávanou hlavu státu, prezidenta Abdar Rabbúa Mansúra Hádího, který nyní pobývá v saúdskoarabském exilu.

Podle Horáka ale v zemi zůstává ještě nejméně 12 českých občanů:

„V Saná by se mělo jednat už jenom o tři osoby. Včera přibylo dalších pět lidí, kteří se přihlásili. Jejich problém ale je, že nemají žádné cestovní doklady, takže to musíme řešit. Poměrně kritičtější situace je u čtyř osob, které se nacházejí v Adenu."

„Kromě těchto našich osob je tam zhruba 75 osob z členských států Evropské unie. My budeme jednat i s těmito státy, které v případě, že se rozhodnou pro evakuaci, požádáme o asistenci i pro tyto osoby," dodává Horák.

Boje v Jemenu zasáhly 18 z 22 jemenských provincií. Podle generálního tajemníka OSN je potravinová situace v zemi horší než v nejchudších částech Afriky. Na nějakou formu pomoci je odkázáno přes 60 procent populace. OSN už vyhlásila sbírku na akutní humanitární pomoc Jemenu.

Tisíce Jemenců prchají přes moře do Džibuti a Somálska | Foto: Reuters

Tisíce Jemenců prchají přes moře do Džibuti a Somálska. „Neměli jsme jinou možnost. Rozhodli jsme se, že pět členů rodiny odejde a jeden zůstane hlídat majetek. Je to oběť, ale nemohli jsme tam všichni čekat, až nás válka zabije,“ říká jemenský běženec v Džibuti.

Agentura OSN pro pomoc uprchlíkům postavila v malé africké zemi stanový tábor. V příštích měsících se ale očekává příliv desítek tisíc jemenských utečenců.

Letadla arabské koalice už třetí týden ostřelují pozice povstalců. Bojů využívá Al-Káida, která obsadila letiště v jihojemenském městě Mukalla.


Zvětšit mapu

Petr Horák, Štěpán Macháček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme