Soud uložil exšéfům auditu ministerstva vnitra podmínku za krádež a nadržování

Soud uložil bývalému vedoucímu oddělení interního auditu ministerstva vnitra Václavu Chocholovi dvouletý podmíněný trest vězení za to, že ukradl své kolegyni 360 tisíc korun ze služebního trezoru. Zároveň uložil patnáctiměsíční podmínku Chocholovu někdejšímu nadřízenému Petru Plaňanskému, který krádež neohlásil policii. Verdikt není pravomocný.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Soud (ilustrační foto)

Soud (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Chochol se u soudu neobjevil. Plaňanský vinu odmítá, o případném odvolání však zatím nebyl rozhodnutý.

„Osobně jsem přesvědčen, že celá věc byla připravena trošku jinak, že se jedná v podstatě o policejní provokaci anebo o takovou míru policejního zásahu, který podstatně ovlivnil veškeré okolnosti a skutečnosti v dané trestní věci. Proto zvážím, zda a jakým způsobem se odvolat v dané věci,“ uvedl Plaňanský.

Státní zástupkyně považuje tresty za přiměřené. „Soud rozhodl v souladu s návrhem státního zastupitelství, čili vina byla uznána dle obžaloby a tresty byly uloženy rovněž v souladu s návrhem, tedy s největší pravděpodobností odvolání podávat nebudeme,“ uvedla státní zástupkyně Jiřina Fronková.

Chochol podle rozsudku v září nebo počátkem října 2013 otevřel v cizí kanceláři trezor a odcizil z něj pokladničku, do níž si jeho kolegyně před odjezdem na dovolenou uložila soukromé peníze. Částku prý použil pro svou potřebu a vrátil ji až po urgencích podřízené.

Ředitel odboru Plaňanský, který prý věděl, že pachatelem krádeže je Chochol, údajně zaměstnankyni přesvědčoval, aby věc neřešila s policií, a donutil ji sepsat listinu, podle níž ztracené peníze našla.

Obvinění muži mluví o spiknutí

Podle Chochola, jenž dluží různým věřitelům zhruba milion korun, mu kolegyně peníze půjčila na základě ústní dohody. Žena to popřela.

Chocholovi hrozilo za krádež až pět let vězení, Plaňanskému za nadržování až čtyři roky. Muži uvedli, že kauzu uměle vykonstruoval policejní Útvar pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ), kde Plaňanský dříve pracoval a nad jehož hospodařením prováděl jakožto zaměstnanec ministerstva audit. Kolegyně se prý s ÚOOZ spikla.

Většina svědků z ministerstva vnitra se u soudu postavila na stranu svého bývalého šéfa. Vypověděli mimo jiné, že Plaňanský ženu opakovaně posílal na policii a že k prošetření celé záležitosti zřídil zvláštní komisi.

Poukázali také na to, že uschováním soukromých peněz na pracovišti kolegyně porušila závazný pokyn ministra.

Je však možné, že i výpovědi budou mít svou dohru. Kromě vynesení rozsudku totiž soudkyně také podala státní zástupkyni podnět pro trestní stíhání několika svědků pro křivou výpověď a nadržování.

ČTK, Evelyna Kulíšková, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme