Mobilní telefon Galaxy S6 začíná na českém trhu konkurovat iPhonu

Jihokorejský výrobce elektroniky Samsung začal v Česku prodávat nový model chytrých telefonů Galaxy S6 a Galaxy S6 Edge. Od rána na ně stály fronty zákazníků v Praze a Brně. Samsung se svým vlajkovým modelem smartphonu přichází po půl roce, kdy jeho rival - americký Apple - začal prodávat iPhone 6.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Samsung S6 se začal prodávat v České republice

Samsung S6 se začal prodávat v České republice | Zdroj: Reuters

Ve značkových prodejnách stály frontu desítky lidí. Na nový model od Samsungu se zájemci mohli podívat už v průběhu týdne.

„Hlavně mě láká ten zaoblený displej. Jen ta cena, ale dá se k tomu přihlédnout,“ řekl muž, který si telefon v týdnu prohlédl v prodejně v Praze.

„Kdyby měl člověk peníze, tak hned jdu. Je to velká změna,“ říká žena. „Design mi připadá podobný iPhonu od Applu,“ dodává další muž.

Samsung se se svými modely Galaxy S vždy snažil konkurovat americkému výrobci Apple. V nejnovějším typu navíc také použil kov a sklo místo plastu.

„Samsung se snaží, aby i jeho vlajkový model vypadal podobně. Přinesl do něho i řadu svých vlastních inovací a hardwarů. Takže to je to nejlepší, co může nabídnout, aby telefon mohl konkurovat. Myslím si, že mluvit o konkurenci iPhonu je namístě,“ myslí si redaktor serveru MobilMania.cz Martin Chroust.

Německo, Berlín. Zákazníci čekají ve frontě, aby si mohli koupit nový iPhone 6 | Foto: Reuters

Společnost má podle něj od nového modelu velká očekávání a rozhodne, jakým směrem se bude firma ubírat. Kromě telefonů vyrábí třeba i domácí spotřebiče, televize, notebooky nebo tiskárny.

Samsung v letošním prvním čtvrtletí očekává už šestý propad zisků v řadě. Tentokrát odhaduje, že mu provozní zisk klesne o necelou třetinu.

Zatím si ale Samsung pozici světové jedničky na trhu s mobilními telefony drží. Podle statistik agentury Gartner mu patří zhruba čtvrtina trhu, podíl se ale stále zmenšuje.

Huawei smartphone | Foto: Oficiální stránky společnosti Huawei

Apple zabírá necelých 13 procent. Oba giganty už ale dohání taky konkurence z Číny, třeba Xiaomi.

„Ten chrlí zajímavé modely, zejména z pohledu hardwaru a ceny. Je zajímavé podotknout, že když Xiaomi vydá svoje telefony, tak prodej umožní na internetu. Tyto telefony jsou pak prodány v desítkách vteřin, takže se nedostane na všechny zájemce,“ doplňuje Martin Chroust ze serveru MobilMania.cz.

Mezi další konkurenty výrobců Apple a Samsung patří taky čínský Huawei. Tento týden představil nový model P8 a P8 Max, který začne prodávat v květnu.

Zuzana Petráňová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme