V Iráku prý zabili jednoho z velitelů IS a klíčového Saddámova spolupracovníka

Při útoku irácké armády zemřel Izzat Dúrí, důležitý velitel protivládních sil. Dúrí zastával významné funkce v bývalém režimu Saddáma Husajna. Loni ale spojil své síly s postupujícím Islámským státem a pomohl džihádistům v dobytí Mosulu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Izzat Ibrahím Dúrí zemřel v bojích s vládními jednotkami severovýchodně od iráckého Tikrítu

Izzat Ibrahím Dúrí zemřel v bojích s vládními jednotkami severovýchodně od iráckého Tikrítu | Zdroj: ČTK

Zabitý velitel Izzat Dúrí byl významnou postavou Saddámova režimu.

V době americké invaze do Iráku byl spolu se Saddámem Husajnem jedním ze tří žijících aktérů baasistického puče z roku 1968.

Třiasedmdesátiletý Dúrí byl na šestém místě seznamu hledaných Iráčanů, který americká armáda sestavila v roce 2003 po Saddámově svržení. Na jeho dopadení byla vypsána odměna deset milionů dolarů (přes 250 milionů Kč).

Přehrát

00:00 / 00:00

V bojích v Iráku zemřel Izzat Dúrí, pravděpodobně jeden z hlavních vojenských velitelů IS. Více od zpravodaje Štěpána Macháčka

Po roce 2003 se skrýval. Ze Saddámovských dob měl kolem sebe loajální vojenské velitele. Společně s veliteli z IS v červnu loňského roku zřejmě řídil celé vyhnání irácké armády a policie z Mosulu.

Není úplně jasné, jaké vztahy měl s IS poté, protože přicházely zprávy o tom, že v Mosulu vzniklo jakési povstání svobodných důstojníků, jež měl řídit právě Dúrí a které mělo být namířeno proti Islámskému státu.

Irácká armáda zaznamenává proti IS střídavé úspěchy. Největší bitvy se v současné době vedou v okolí Tikrítu, konkrétně o největší iráckou rafinérii Bajdží. Město Tikrít prohlásila irácká armáda za osvobozené.

IS dobývá Ramádí

Další boje, ve kterých prozatím vítězí IS, se vedou západně od Bagdádu, poblíž města Ramádí, které leží v provincii Anbár.

Sunnitští radikálové z IS začali Anbár obsazovat loni ještě předtím, než si při rozsáhlé ofenzivě podrobili značnou část severního Iráku včetně dvoumilionového Mosulu.

Iráčtí vojáci ve městě Ramádí, které se chystá dobýt IS | Foto: Reuters

V Anbáru IS obsadil už v lednu 2014 město Fallúdža, kontrolu nad Ramádím se mu ale nikdy plně získat nepodařilo.

Ozbrojenci chtějí údajně útokem na Ramádí rovněž vyčerpat iráckou armádu v provincii Anbár, aby oddálili plánované osvobození severoiráckého Mosulu.

Provincii Anbár ohrožují ozbrojené skupiny už od americké invaze v Iráku před 12 lety.

Největší bitvy se v současné době vedou v okolí Tikrítu a Ramádí | Foto: Reuters

Štěpán Macháček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme