Argentina zahájila soudní spor kvůli britskému průzkumu těžby ropy u Falkland

Argentina zahájila soudní boj proti společnostem, které provádějí v pobřežních vodách Falklandských ostrovů průzkum těžby ropy a plynu. V Londýně to oznámil argentinský ministr pro Falklandy Daniel Filmus. Činnost tří britských a dvou amerických těžebních firem chtějí zablokovat i pomocí mezinárodního práva.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Unesený Čech pracoval jako kuchař na ropném poli Ghaní

Unesený Čech pracoval jako kuchař na ropném poli Ghaní | Zdroj: Reuters

Dosavadní protizápadní politiku posílí Argentina příští týden. Prezidentka Cristina Fernándezová jede do Kremlu za prezidentem Vladimirem Putinem. V únoru byla v Číně a dobré vztahy udržuje také s Íránem nebo Venezuelou.

Argentina se v posledních letech stavěla proti Spojeným státům a Velké Británii, v letošních volbách by se to ale mohlo změnit.

Hned dva kandidáti opozice pro říjnové prezidentské volby Mauricio Macri a Sergio Massaale slibují opětovný příklon k USA a Evropské unii. V soukromí přiznává plánovaný obrat v diplomacii také kandidát vládní strany Daniel Scioli.

V otázce Falkland jsou ale i opoziční politici před volbami opatrní.

Argentina se nedávno dostala do dalšího sporu s Velkou Británií kvůli navýšení vojenského rozpočtu pro obranu ostrovů. Ty jsou britským samosprávným zámořským územím. Argentina si na ně dlouhodobě činí nárok, i když nikdy oficiálně nebyly její součástí.

David Koubek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme