Ministr financí Babiš žádá omluvu po americkém časopisu Foreign Policy, list si za článkem stojí

Vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš žádá omluvu po americkém magazínu Foreign Policy. Babiš, který je na návštěvě Spojených států, pohrozil listu dokonce žalobou. Důvodem je článek, který v souvislosti s osobou Andreje Babiše varuje před oligarchizací české politiky a možným ohrožením demokracie v České republice. Časopis si ale za článkem „Už i Češi mají problém s oligarchy" stojí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministr financí Andrej Babiš je s partnerkou Monikou v USA

Ministr financí Andrej Babiš je s partnerkou Monikou v USA | Zdroj: ČTK

„Myslím, že to není náhoda, je tam plno lží, které odmítám,“ řekl Andrej Babiš Českému rozhlasu.

Současně potvrdil, že že žádá po magazínu Foreign Policy vysvětlení a omluvu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ministr financí Babiš hrozí žalobou americkému magazínu Foreign Policy. Prý o něm napsal snůšku lží. Podrobnosti zjišťovala Petra Novotná

„Nelíbí se mi to. Jsou to lži, které v minulosti publikovali někteří naši novináři, a ten je list převzal a zopakoval,“ uvedl Babiš.

Časopis Foreign Policy ale za svým článkem stojí. Ve vyjádření pro Český rozhlas list uvedl, že se autoři snažili Andreje Babiše kontaktovat s žádostí o rozhovor a reakci. Ani jedno z toho jim prý ale neposkytnul.

Respektovaný magazín v článku upozorňuje na, jak tvrdí, mocenské ambice vicepremiéra a jednoho z nejbohatších podnikatelů a možné oslabování demokratických institucí v České republice.

Foreign Policy je americký měsíčník, který vychází od roku 1970. Píše do něj například anaylitk Aaron Davir Miller, který byl poradcem několika amerických ministrů zahraničí.

Babiše přirovnává k bývalému italskému premiérovi Silviu Berlusconimu. V úvodu o něm píše jako o Babisconim.

„Foreign Policy je poměrně respektovaný měsíčník, který zároveň vychází na webu. Ale musím říct, že některé věci pokrývá lépe a některé hůře," přibližuje magazín Daniel Anýž z Hospodářských novin a pokračuje:

„Například má velmi silné a dobré zpravodajství a komentáře k Blízkému východu. Trošku slabší, není to otázka jenom Foreign Policy, ale i některých dalších časopisů v Americe, je v tuto chvíli východní a střední Evropa.“

Lenka Kabrhelová, Petra Novotná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme