Sedm obcí pořádá happening proti případnému úložišti jaderného odpadu

Na sedmi místech v Česku se bude protestovat proti případnému úložišti jaderného odpadu. Společný happening pořádají obce ve všech lokalitách, kde by mohl sklad vzniknout. Mezi nimi jsou tři místa na Vysočině, dvě v jižních Čechách a po jednom v Plzeňském a Karlovarském kraji.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jaderná elektrárna Temelín

Jaderná elektrárna Temelín | Zdroj: Reuters

Obce by při výběru místa, kde úložiště vznikne, chtěli mít větší slovo.

„Jsme členy pracovní skupiny stejně jako ostatní lokality,“ říká mluvčí Správy úložišť jaderných odpadů Tereza Bečvaříková. Podle ní se úřad snaží obce do rozhodování víc zapojit.

„A samozřejmě i v rámci pracovní skupiny podporujeme legislativní změny na podporu posílení role obcí na procesu výběru lokality.“

Kde skutečně úložiště vyroste, se má vybrat okolo roku 2025. Obce si stěžují, že nejsou jasně nastavená kritéria, podle kterých se rozhodne. A že stát nerespektuje názor jejich obyvatel.

Tereza Bečvaříková to odmítá: „Máme exkurzi s lokalitou Magdaléna do jaderné elektrárny Dukovany.“

„Správa úložišť samozřejmě počítá s dalšími akcemi a komunikací v lokalitách nejen prostřednictvím našeho zpravodaje a dalších informačních letáků, ale samozřejmě i prostřednictvím dalších popřípadě veřejných diskusí, či exkurzí do různých jaderných zařízení,“ uvádí Bečvaříková.

Správa úložišť jaderných odpadů zodpovídá za výběr lokality a zabezpečení vyhořelého paliva. Veškeré nakládání s odpadem platí společnost ČEZ.

Petra Hosenseidlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme