Humor románů Betty MacDonaldové lze i slyšet. Vycházejí jako audiokniha

„Co život dal a vzal“ se teď mohou dozvědět nejen čtenáři románů legendární americké autorky Betty MacDonaldové. Vydavatelství Českého rozhlasu Radioservis totiž natočilo tato tři klasická díla jako dvanáctihodinovou audioknihu. Křest nového CD sledovali návštěvníci pražského Divadla U Hasičů a slyšeli ho také posluchači pořadu Tobogan na Dvojce Českého rozhlasu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kniha spisovatelky Betty MacDonaldové Co život dal a vzal

Kniha spisovatelky Betty MacDonaldové Co život dal a vzal | Foto: Simona Bartošová

Pořadem jako tradičně provázel Aleš Cibulka a hosty dnes byli Ivo Šmoldas a Petra Janů. Stranu „autorek“ knihy zastupovaly herečky Taťjana Medvecká a Martina Hudečková.

Audioknihu čtou ale hned tři interpretky, protože Co život dal a vzal jsou tři romány spojené dohromady - Kdokoli může dělat cokoli, Morová rána a Dusím se ve vlastní šťávě. Herečky Martina Hudečková, Taťjana Medvecká a čerstvá držitelka ceny Thálie Vilma Cibulková je proměnily ve 12 hodin poslechu.

Americká autorka první poloviny 20. století psala autobiografické knihy. V době světové hospodářské krize se Betty MacDonaldová usadila v Seattlu, vystřídala mnoho zaměstnání a právě zkušenosti z této doby popisuje v románu Kdokoli může dělat cokoli z roku 1950.

V knize Morová rána zase líčí svůj pobyt v plicním sanatoriu poté, co onemocněla tuberkulózou. A ve vlastní šťávě se Betty MacDonaldová „dusila“ s druhým manželem na malém ostrově nedaleko Seattlu.

Betty MacDonald | Foto: bettymacdonald.net

Navzdory tématům ale nejde o těžké, smutné knihy. Právě naopak. Čtenáři jsou spolu s MacDonaldovou přesvědčení, že žádná překážka není nepřekonatelná a žádná situace beznadějná.

Jsou to bezprostřední a upřímné romány, což jim zajišťuje už déle než půlstoletí trvající oblibu. Kniha Vejce a já se v roce 2008 dokonce stala nejoblíbenějším titulem českých čtenářů.

Zuzana Vlčková, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme