Uniformy, zbraně a technika. V Březiněvsi si připomněli květnové povstání

V Česku začínají akce k 70. výročí konce druhé světové války. Březiněves na severu Prahy se dnes proměnila ve válečnou zónu z období protektorátu Čechy a Morava. Pořadatelé chtěli lidem připomenout, jak vypadaly květnové dny v roce 1945, které doprovázela řada povstání proti německým okupantům.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V Březiněvsi si připomněli 70. výročí květnového povstání a konce druhé světové války

V Březiněvsi si připomněli 70. výročí květnového povstání a konce druhé světové války | Foto: Jaroslav Gavenda

V březiněveském parku vyrostly tábor protiletecké obrany a německé velitelství, u kterého hlídkovaly jednotky Wehrmachtu a SS.

Scénka byla zasazena do období, kdy se už lidé v roce 1945 dozvádají, že se v Praze schyluje k povstání. Dojde proto ke konfliktu mezi německými vojáky a civilním obyvatelstvem.

Ke konci ukázky se do bojů přidali i vojáci Rudé armády, kteří společně s povstalci nacisty porazili.

Pořadatelé chtěli touto rekonstrukcí bitvy přiblížit, jak taková povstání proti okupantům před 70 lety v protektorátu vypadala.

Přehrát

00:00 / 00:00

Březiněves se proměnila ve válečnou zónu. Lidé si připomněli 70. výročí konce 2. světové války. Na místě byl i reportér Jaroslav Gavenda

Kolem parku, kde se bojovalo, byla také vystavena tehdejší vojenská technika Německa a Sovětského svazu. Lidé mohli vidět například auta nebo motorky, které Němci používali, a mohli si do nich také sednout.

„Je plno nadšenců, kteří se zabývají tím, jak techniku rozchodit a držet ji při životě i po 70 letech, co skončila válka. Krom motorizované techniky tady můžete vidět i cyklisty s originál koly z té doby, a dokonce i ruský armádní povoz,“ popsal Ladislav Jakubášek z pořadatelské týmu Armfort s tím, že akci připravují asi rok dopředu.

Muži převlečení za vojáky návštěvníkům ukázali tehdejší zbraně. K vidění bylo také oblečení, ve kterém chodili civilisté během války. Zástupci Rudé armády přivezli dokonce i koně, na kterém se mohl kdokoliv svézt.

„Koně se využívali jako tažná zvířata. Tahali vozy se zásobami, municí, dělostřelectvo, kánony. Pro takovou, dneska by se řeklo, logistickou práci. V sovětské armádě byly i za druhé světové války jezdecké oddíly, speciálně kozáci, kteří byli využíváni jako rozvědka,“ přiblížil jeden z mužů převlečený za vojáka Rudé armády.

Přijeli sem také vojenští nadšenci z jiných klubů. Návštěvníci tak viděli vojáky Spojených států s technikou, kterou během druhé světové války používali, včetně amerických džípů.

V Březiněvsi si připomněli 70. výročí květnového povstání a konce druhé světové války | Foto: Jaroslav Gavenda

Jaroslav Gavenda, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme